Mencas knēdeļu buljona zupa un lasis ar siltiem salātiem – “zivīgai” un veselīgai maltītei 0
Bieži vien zivju un jūras velšu pagatavošana šķiet laikietilpīgs un sarežģīts process – trūkst ideju, nav laika un iedvesmas, tāpēc cilvēki no šiem produktiem izvairās. Rimi šefpavārs Normunds Baranovskis un veselīgas ēšanas eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina iedrošina uzturā lietot vairāk zivju un jūras produktu, jo arī to pagatavošana var būt gana vienkārša.
Jūras velšu ēdiens var būt gan viegla uzkoda, gan pilnvērtīga maltīte. Rimi Gardēdis, šefpavārs Normunds Baranovskis piedāvā divas receptes ar dažādu pagatavošanas laiku un sarežģītību, kas noderēs gan iesācējiem, gan profesionāļiem.
Lasis ar siltiem salātiem
Pagatavošanai – 25 minūtes
Nepieciešams
400 g laša filejas
4 tējk. olīveļļas
1 tējk. sāls
Salātiem
1⁄4 ziedkāposta
60 g spinātu
4 ēd. k. sojas pupiņu (lobītu)
1⁄2 cukīni
2 ēd. k. olīveļļas
2 daiviņas ķiploka
1 ēd. k. sezama sēklu
Pipari pēc garšas
Sāls pēc garšas
Laims pēc garšas
Pagatavošana
Sagriez laša fileju vienādās porcijās un ierīvē ar olīveļļu. Pievieno sāli un liec cepties sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādos uz 12 minūtēm.
Pa to laiku sadali mazākos gabalos ziedkāpostu un noblanšē. Sakarsē pannā eļļu un liec sautēties ziedkāpostus. Kad tie viegli karamelizējušies, pievieno sagrieztu cukīni, sojas pupiņas, caur ķiplokspiedi izspiestu ķiploku un sezamu.
Pasniedz siltos salātus ar lasi, pārlejot ēdienam svaigi spiestu laima sulu.
Mencas knēdeļu buljona zupa
Pagatavošanai – 60 minūtes
Nepieciešams
Knēdeļiem:
200 g mencas filejas
1 olas baltums
¼ tējk. malta muskatrieksta
½ tējk. sāls
70 ml saldā krējuma
Zupai:
200 g Ramen nūdeļu
100 g pākšu pupiņu Rimi
100 g šitake sēņu
2 nori lapas
30 g spinātu Rimi
2 olas
Pipari pēc garšas
Buljonam:
600 ml dārzeņu vai zivs buljona
2 ēd. k. gaišās sojas mērces
1 tējk. austeru mērces
1 ēd. k. zivju mērce ICA Asia
1 gab. citronzāles
1 čili
5 mm ingvera
1 laima sula
½. tējk. brūnā cukura
Sāls pēc garšas
Pagatavošana
Gatavo buljonu, pievieno visas sastāvdaļas un ļauj tvaicēties un sajaukties garšām vismaz 30 minūtes.
Paralēli sagatavo knēdeļus: samal visas sastāvdaļas krēmīgā masā un liec uz 20 minūtēm ledusskapī. Vāri olas 5 minūtes un nolobi.
Nokās buljonu, pārliecinies par garšu, vai ir pietiekami pikanta un vai pietiek laima skābuma. Buljonu liec atpakaļ sildīties.
Pievieno sagrieztas sēnes un pākšu pupiņas. Ar divām karotēm veido knēdeļus un vāri tos 2 minūtes buljonā.
Kad knēdeļi uzvārījušies, liec buljonam klāt nūdeles. Pasniedz traukos, pievienojot uz pusēm pārgrieztu olu, piparus un mazākos gabaliņos sagrieztu nori lapu.