Mencas fileja ar karstajiem spinātu salātiem 1
Autors: Gunta Tabore, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Sastāvdaļas
* 600 g mencas filejas ar ādu
* 300 g spinātu
* 120 g lazdu riekstu
* 12 ķiršu tomātiņu
* mazs sīpols
* 2 ķiploka daiviņas
* pāris timiāna zariņu
* olīveļļa
* sāls un pipari
Pagatavošana.
Mencu sagriež 4 gabalos, ierīvē ar olīveļļu, sāli un pipariem.
Sīpolus un ķiplokus smalki sakapā. Lazdu riekstus sadrupina. Tomātiņus sagriež uz pusēm. Spinātus sadala pa lapiņām un iemērc aukstā ūdenī uz 5 minūtēm, tad noskalo un nosusina. Ja spinātiem ir resni kāti, tos sagriež mazākos gabalos, lapas gan atstāj veselas.
Uzkarsē pannu, uzlej olīveļļu un liek cepties mencu ar ādu uz leju. Lai āda apceptos zeltaina un kraukšķīga, pannai jābūt vienmērīgi uzkarsētai, arī eļļai gana stipri uzkarsētai. Ja zivs ādas puse apcepusies, gabalus apgriež un turpina cept uz lēnas uguns apmēram 5 minūtes. Ja zivs gabali ir biezi, pannai uzliek vāku.
Gatavo spinātu salātus. Uzkarsē pannu, uzlej olīveļļu un uzkarsē, apcep sīpolus un ķiplokus, līdz tie zeltaini. Pievieno timiāna lapiņas un riekstus, vēl nedaudz apcep. Pieliek tomātus un visu uzkarsē. Pašās beigās pievieno spinātus, sāli un piparus, pāris reižu apmaisa un liek uz šķīvja kopā ar zivi. Jo lielākas spinātu lapas, jo ilgāk tās jāpatur karstumā. Ja izmanto mazās spinātu lapiņas, pietiek, ja tās uzber uz pannas, kad uguns jau izslēgta, apmaisa un gatavs.
Spinātus iemērc ūdenī – tādējādi smiltis samirkst un nogrimst bļodas dibenā, jo ir smagākas par spinātiem un ūdeni. Ja izmanto mazo spinātu lapiņas, kas nopērkamas veikalos jau iepakotas, tās mazgāt nevajag.
Mencu var aizvietot ar zandartu.