Melnais un sarkanais plūškoks: kā atšķirt, kura ziedi ir indīgi 1
Vēlos gatavot plūškoku ziedu sīrupu. Taču zinu, ka sarkanais plūškoks ir indīgs. Baidos, ka varētu tos sajaukt. Kā atšķirt? Vai dekoratīvo plūškoku ziedi un ogas ir ēdami? KATRĪNA TUKUMĀ
Melnā (Sambucus nigra) un sarkanā (Sambucus racemosa) plūškoka ziedus viegli atšķirt, jo tie nemaz nav līdzīgi. Melnajam plūškokam ir plakana ziedkopa, ziediņi kārtojas līdzīgi kā diļļu sēklas sēklotnē (plašā vairogskarā). Sarkanajam plūškokam ziedi veido zaļgandzeltenu čemuru (5–7 cm garas ziedkopas). Šie ir populārākie plūškoki dārzos un parkos un jau pārgājuši savvaļā.
Pēc lapojuma abi plūškoki ir līdzīgi, vienīgi sarkanajam lapas ir mazākas. Taču tie ir viegli atšķirami pēc serdes – sarkanajam tā ir dzeltenbrūna, nevis balta kā melnajam plūškokam.
Augļi ienākoties sarkanajam plūškokam ir sarkani, nevis zilganmelni kā melnajam. Sarkanā plūškoka ogu kauliņi satur zilskābi un ir indīgi. Taču arī ar melnā plūškoka ogu ēšanu svaigā veidā nevajadzētu aizrauties, jo tās var izraisīt nepatīkamas reakcijas, piemēram, caureju.
Melnajam plūškokam ir daudz dekoratīvo šķirņu, kuras stāda dārzā. Tām gan ziedus, gan ogas var droši izmantot pārtikā. Sarkanajam plūškokam ir mazāk šķirņu, un tās nav tik populāras. Tomēr, ja bīstas ieviest dārzā ko indīgu, pērkot stādu, jāizlasa uz etiķetes norādītais. Vispirms jābūt minētam, ka tas ir Sambucus nigra (melnais plūškoks), un tad seko šķirnes nosaukums, piemēram, Sambucus nigra ‘Aurea’ (sevišķi populārs dārzos ar savu zeltaino lapojumu).
Arī sarkano plūškoku daudzās valstīs izmanto tautas medicīnā. Taču Latvijā to uzskata par ļoti indīgu. Tā arī ir, ja neprot sagatavot un dozēt drogas. Tāpēc no mēģinājumiem lietot sarkano plūškoku labāk atturēties.