Jauns pavērsiens – pēkšņi karaliene 2


Kad viņas vīrs kļuva par karali Heinrihu II, viņš nešaubīgi radīja to, ko vēsturnieki nodēvējuši par Diānas de Puatjē kultu. Salīdzinājumā ar Katrīnu karaļa mīļākā ārēji bija ļoti pievilcīga – slaida, iznesīga, eleganta, gudra. Viņai neprātīgi patika greznība, un viņa to arī saņēma.

Reklāma
Reklāma
Veselam
6 lietas, kas liecina, ka cilvēks patiesi jau ir uz “nāves gultas” 1
“Bez atbilstošas palīdzības es nākamajā lēkmē nomiršot” – žurnālists Aidis Tomsons bērnu slimnīcas notikumu kontekstā dalās paša pieredzētajā 6
“Gazprom” panikā: Ukraiņi kontrolē gāzes mērīšanas staciju, caur kuru tiek sūknēta gāze uz Eiropu. Ar ko tas draud?
Lasīt citas ziņas

Savukārt karalim Heinriham II ļoti patika bruņinieku turnīri, un tajos viņš izgāja arēnā, tērpies tikai Diānas krāsās – sarkanais un melnais. Bet karaļa sieva palika ēnā. Tādā situācijā faktiski jebkura sieviete var rīkoties dažādi, arī ļoti impulsīvi un neprātīgi. Taču Katrīna saņēmās un pacentās nodibināt korektas attiecības ar sava vīra mīļāko, skaidri paužot stingru apņemšanos – neļaušos kaislībām, nenobendēšu pati sevi. Tostarp Heinriha II oficiālās kronēšanas ceremonijā, kad jaunais karalis saņēma svēto svaidāmo eļļu, to, kas “pār karaļiem nolīst no debesīm”, viņš vispirms vērsās pie Diānas, ne pie sievas. Šķiet, ne daudzi spētu kaut ko tādu izturēt un piedot. Katrīna izturēja. Vēl vairāk – viņa pati lūdza, lai karalis nozīmē Diānu par jauno prinču, viņas dēlu audzinātāju, tādējādi vienlaikus bezgala glaimojot Heinriham II.

Jāpiebilst, ka Diāna bija ne tikai 20 gadus vecāka par Heinrihu, bet bija arī faktiski iedzimta audzinātāja. Turklāt savulaik viņa bija arī paša vēl mazā Heinriha audzinātāja, un, kā mēļo daži avoti, apmācījusi viņu arī mīlas mākslas noslēpumos. Saistībā ar šo faktu daudzi mēļoja, ka viņa, iespējams, apmācījusi Heinrihu, kā pildīt vīra pienākumu tā, lai bērni nemaz nedzimtu. Vismaz sākumā… Vārdu sakot, Diāna sāka tiešā veidā iesaistīties Katrīnas bērnu audzināšanā, savukārt Katrīna ar visu savu būtni pauda, kas viss ir gluži normāli.

CITI ŠOBRĪD LASA

Katrīna faktiski arī nepiedalījās politikas veidošanā, kur karalis arī neslēpti labprātāk sadarbojās ar Diānu un viņu ieskaujošajām padomdevēju aprindām. Pamazām jau visi sāka Katrīnu neieredzēt – kā piesmietu sievieti, kā vientuļu karaļa sievu, kuras kā “tirgones” vienīgais uzdevums, raugi, ir tikai iznēsāt un dzemdēt bērnus. Tiesa, dīvainā kārtā Katrīna joprojām palika modes galvenā ieviesēja Francijas galmā. Un tas viņai patiešām izdevās. Mūsdienu speciālisti teikti – psiholoģiskā kompensācija.

Piemēram, tieši Katrīna ir tā, kura ieviesa modi uz šmaugā vidukļa korsetēm, nosakot 33 centimetru vidukļa standartu, kura apstākļos, kā pauž zinātājas, praktiski neesot iespējams paelpot. Viņa arī nostiprināja baleta tradīcijas, kas uz visiem laikiem saglabāsies Francijas karaļgalmā, kā arī sekmēja operas attīstību. Vārdu sakot, tieši tādā veidā Katrīna kompensēja visu to, ko savā ziņā ne gluži savas vainas dēļ dzīvē zaudēja kā sieviete.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.