Pirmajā vietā − lauku tortes. Ciemos pie saimnieces Ineses Esītes Jērcēnos 2
Mācoties no kļūdām
Strenču novada gardēži zina: ja vajag skaistu un garšīgu torti, jābrauc uz Jērcēnu pagastu pie Ineses Esītes. Kūku cepšana ir viņas sirdslieta, bet ikdienā lielāko daļu laika aizņem darbi saimniecībā. Ja viss veiksies, kā iecerēts, “Oši” pēc diviem trim gadiem būs bioloģiskā saimniecība.
No Valmieras uz lauku mājām Inese kopā ar vīru Ivaru pārcēlās pirms astoņiem gadiem. – Abi vecāki jau bija viņsaulē, un nācās pieņemt lēmumu. Māju pārdot nespēju, tāpēc bija vien jānāk šurp pašiem.
Visas saimnieču gudrības Inese apguvusi, mācoties no mammas, savas pieredzes, un, kā pati smejas, par ļaunu nav nākuši arī dažādi kursi.
Kūku cepšanas ēra sākusies, kad abi ar vīru palikuši bez darba un vajadzējis domāt, kā izdzīvot. Tuvinieki un draugi, zinot viņas talantu kulinārijas un konditorejas jomā, jau agrāk mudinājuši cept tortes, bet bijis grūti saņemties un spert pirmo soli. Sākumā ļoti uztraukusies, jo, cepot pēc pasūtījuma, uzreiz cita atbildība. Kamēr atradusi īstās receptes un izkopusi meistarību, nav gājis viegli. – Taču pēc dabas esmu neatlaidīga: ja kaut ko izdomāju, cīnīšos, kamēr sanāks! – viņa piebilst. Strādājot, atceroties mammas padomus, lasot pavārgrāmatas, žurnālus un receptes internetā, kā arī skatoties pavārmākslas raidījumus, garšojot citu saimnieču ceptās tortes un mācoties no savām kļūdām, pamazām nonākusi pie zināšanām ne vien par skaistām, bet arī garšīgām kūkām.
Pēc lauku darbiem rosīšanās virtuvē Inesei ir gan meditācija, gan svētki, jo tortes taču parasti gādā viesībām.
“Ošu” saimniece cepusi dažādas tematiskās tortes, un tieši viņai visbiežāk tās uztic, ja pagastā gaidāmi augsti viesi. Nesen tapusi skaista torte par godu Jērcēnu folkloras kopas “Mežābele” jubilejai. Visbiežāk kūkas pasūta vārda un dzimšanas dienām, lieliem godiem – kāzām un kristībām. Cilvēki secinājuši, ka veikalos nopērkamās ne garšas, ne izskata, ne izejmateriālu ziņā nevar salīdzināt ar iecienītajām mājas tortēm. Gada laikā vien pāris nedēļu nav bijis pasūtījumu, bet pārējā laikā nācies cept uzreiz pa divām trim kūkām. Nosakot cenu, Inese nerēķina tajā ieguldītās darba stundas. Piemēram, 1,5 kg lauku torte maksā 10 eiro, bet 2,5 kg kūka – 15 eiro. Ja klienti vēlas, var nest arī savus produktus, tad būs vēl lētāk. – Citiem klājas tieši tāpat kā mums, ne velti ļaudis brauc strādāt uz ārzemēm. Kā lai plēšu viņiem desmit ādas? Sirdsapziņa neļauj!