Ilustratīvs foto

Medus sastāvs un īpašības mūsdienīgā skatījumā 0

Tieši pavasara medus esot īpašs ar spēju ilgstoši saglabāt šķidru konsistenci. Šī gada ziedu laiks jau plaukumā, un mēs ziedos pamanām bites. Zinātnei attīstoties, pieaug tehnoloģiskas iespējas atklāt jaunus uztura un medicīniskos pielietojumus produktiem, par ko līdz šim šķitis, ka zināms jau viss. „Viens no labākajiem piemēriem ir medus,” atzīst “Mēness aptiekas” farmaceite Ērika Pētersone.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
2025. gads sola “stabilu melno svītru” 5 zodiaka zīmēm
Veselam
Kā tad ir pareizi ēst hurmas – ar vai bez mizas? Uztura speciālistiem ir kategoriska atbilde
Lasīt citas ziņas

“Zinātnieki novērojuši, ka medum piemīt spēja uzlabot gremošanas trakta funkcijas un stiprināt aknu darbību; tam ir antioksidanta, antibakteriālas un pretiekaisuma īpašības, sirdsdarbību uzlabojošs un asinsspiedienu mazinošs efekts, pat spējakavēt audzēju veidošanos. Vismazāk izpētīta ir medus ietekme uz smadzenēm, lai gan to jau kopš senseniem laikiem, īpaši Austrumos, uzskata par atmiņu uzlabojošu produktu,” saka “Mēness aptiekas” farmaceite Ērika Pētersone.

Medus uzturā

Medus galvenokārt sastāv no cukuriem un ūdens, tomēr tajā ir atrodamas minerālvielas un vitamīni, kā arī aminoskābes, proteīni, fenola antioksidanti un citas organismam nepieciešamas vielas. Farmaceite skaidro: “Lielākoties tādēļ, ka vairākas svarīgas barības vielas medū ir ļoti nelielā daudzumā, dažādos pētījumos iesaka vienā reizē uzņemt vismaz 60–70 g. Tas kopā ar hromu, mangānu un selēnu padara medu īpaši vērtīgu augošiem bērniem.”

CITI ŠOBRĪD LASA

Medus satur arī dažādus bioķīmiskus savienojumus, tostarp holīnu un acetilholīnu.

  • Holīns ir svarīgs kardiovaskulārajai un smadzeņu darbībai, kā arī šūnu membrānu izturībai.
  • Acetilholīns darbojas kā neiromediators – tas nepieciešams pareizai nervu sistēmas funkcionēšanai.

Pārstrāde organismā

Ir sava taisnība izteicienā, ka medu ir viegli sagremot, jo to jau ir sagremojušas bites. “Medus satur enzīmus, kas uzlabo organisma spēju sašķelt dažādas pārtikas vielas, galvenokārt ogļhidrātus, piemēram, cukurus un cieti. Kā saldinātājs dabisks medus ir labāks par rūpnieciski ražotu cukuru tāpēc, ka medus cukura sastāvā lielākoties ir monosaharīdi.

Savukārt cukurs galvenokārt ir saharoze, kas gremošanas laikā vispirms jāsadala vienkāršākā formā, tādēļ organisms nevar to absorbēt tiešā veidā. Pārspīlēt ar medus lietošanu gan noteikti nevajadzētu,” norāda Ērika Pētersone.

Smadzeņu darbībai

Pēdējos gados publicēti vairāki pētījumi, kas parādījuši, ka medum piemīt nomierinošas, sāpes remdinošas, konvulsijas novērsošas, antidepresanta un antioksidanta īpašības.

Farmaceite papildina: “Medus, pateicoties tajā esošajiem polifenoliem, palīdz stiprināt kognitīvās funkcijas. Šie polifenoli reaģē ar reaktīvajiem skābekļa savienojumiem, kas veicina novecošanos un nepareizu proteīnu veidošanos (piemēram, beta amiloīdu – vienu no galvenajiem izpētes objektiem mēģinājumos ārstēt Alcheimera slimību). Medus kā antioksidants spēj uzlabot hipokampa – smadzeņu daļas, kas atbildīga par atmiņu veidošanos un saglabāšanos – veselību.”

Reklāma
Reklāma

Kopumā daudzi zinātnieki secinājuši, ka ar antioksidantiem bagāta medus ikdienas deva var būtiski uzlabot vispārējo veselību.

Interesanti, ka antioksidantu daudzumu medū var noteikt pārsteidzoši vienkārši – vizuāli. Jo medus tumšāks, jo tajā ir vairāk antioksidantu.

Medus farmācijā

Medus un tā produkti kā sastāvdaļa sastopami arī medikamentos un uztura bagātinātajos. Farmaceite stāsta: “Aptiekās pieejamas vairākas ziedes, kuru sastāvā ir bišu vasks, propoliss vai medus. Tās izmanto ārīgi uz nelielām brūcēm, tā ka ziedēm piemīt antibakteriāla, bojātus audu dziedinoša, sāpju mazinoša iedarbība.

Atsevišķos uztura bagātinātājus, kas paredzēti normālas imūnsistēmas darbības uzturēšanai, mēdz pievienot zaļo propolisu, ko bites iegūst no augu sveķiem un kas pieejami tikai vienā Brazīlijas reģionā.

Propolisa pielietojums ir plašs – tas var būt deguna ziedes, pilienu, kakla aerosola vai propolisa spirta šķīduma sastāvā. Propolisu lieto kā antioksidantu ar pretvīrusa un antibakteriālām īpašībām. Taču ir jābūt vērīgam, lietojot šādus produktus, jo propoliss mēdz izraisīt alerģiskas reakcijas, un dažiem tās var izpausties īpaši smagi.

Bišu māšu peru pieniņš noder kā enerģijas avots un aptiekā tas ir pieejams kapsulu veidā.

Medus ir atrodams dažādu sīrupu, kas paredzēti klepus un kakla sāpju ārstēšanā, sastāvā. Pieejamas arī sūkājamās konfektes ar medu kakla kairinājuma mazināšanai.”

Medus kosmētikā

Medus izmantots arī kosmētikas produktos. “Piemēram, ir plašs lūpu balzāmiem klāsts, kas satur medu. Šādi lūpu balzāmi sniedz intensīvi mitrinošu efektu, kā arī dziedē un mazina diskomforta sajūtu sausām un sasprēgājušām lūpām.

Arī matu šampūnos ir atrodams medus – tas padara matus gludus un elastīgus.

Savukārt sejas maskas, kas satur medu vai propolisu, veicina ādas mitrināšanu, attīra, uzlabo ādas toni. Šiem produktiem piemīt arī antibakteriāla un pretiekaisuma iedarbība un nereti tie ir paredzēti ādai ar noslieci uz pinnēm, “melnajiem” punktiņiem.

Tomēr no medus vai tā produktu piejaukuma kosmētiskos līdzekļos vajadzētu izvairīties cilvēkiem ar jutīgu ādu un tiem, kuriem mēdz būt alerģiska reakcija uz bišu produktiem,” brīdina farmaceite Ērika Pētersone.