Medus ar Jāņu nakts garšu. Biškopja Vainovska saulgriežu pārsteigums 2
Biškopis Jānis Vainovskis, kurš dravo Saldus pusē, šovasar iecerējis burciņās pildīt jaunu “marku” – “Jāņu nakts medu”. Tas būs saldums, kas medus sviedē nonāks drīz vien pēc Līgo un ko bites būs ievākušas no “visas labas jāņuzāles”.
Jānis sviedīs Jāņu medu
Kādos ziedos bites ganās vasaras saulgriežos? Šajā laikā zied avenes, krūkļi, mellenes, rudzupuķes, baldriāņi, daglīši, čemurzieži, savvaļas burkāni un vēl vesela buķete Jāņu zāļu, pēc tautas ticējuma – arī papardītes. Pats Jānis gan saka, ka to, kas uzziedēs līdz Jāņiem, paredzēt grūti, visu nosaka tas, kāds būs laiks. Līdz šim avenes esot medojušas maz, jo dienas bijušas nomākušās, taču vienubrīd sācies liepu izsvīdums un bijušas pat bažas, ka Jāņu medus šogad var sanākt melns.
Ar to arī “Meduspils” atšķiras no citām dravām – te divas medus sviedes līdz pat viršu laikam griežas caurām dienām, tā iegūstot medu, kas nests no kļavām, ābelēm, pūpoliem, sinepēm, kumelītēm, rudzupuķēm un pat latvāņa. Jūnija vidū, kad viesojāmies dravā, viena sviede bija atvēlēta pūpolam, otrā griezās rapsītis, bet rindā gaidīja kāres ar kļavu, plūmju, ābeļu un kastaņu medu, kas daudzkārt medaļots pārtikas produktu izstādēs un kas tiks pildīts burciņās ar nosaukumu “Pavasara medus”. To visu turpat uz vietas var arī degustēt un iegādāties. Garšas dažādu ziedu medum tiešām ir atšķirīgas, grūti aprakstāmas, asociācijas, tos garšojot, cilvēkiem arī esot dažādas. Piemēram, latvāņos vāktais medus citiem asociējoties ar baznīcas vīraku, citiem – ar narcisēm, bet man likās, ja vien to būtu iespējams nolauzt un iebāzt mutē, – tā garšotu gabaliņš ziedošas, rasainas pļavas.
Dravā vāc arī dažādu veidu ziedputekšņus. Kārkla un pūpola ziedputekšņi dodot enerģiju un stiprinot imunitāti, bet rapsis samazinot holesterīna līmeni, tas esot pierādīts. Pērn savākti ziedputekšņi arī no daglīšiem, kas audzēti eļļas iegūšanai ārstnieciskai kosmētikai.
Arī bišu maize safasēta burciņās un pats bitenieks to uzskata par pašu veselīgāko un vērtīgāko bišu produktu. Ne jau par velti Latvijā zemnieku veikaliņos parādījies jaunums – pastila no bišu maizes.
Apmēram pirms gada “Meduspils” sākusi ražot jaunu produktu – medu ar ogām. Nav tik vienkārši – samaisi medu ar zemenēm un gatavs! Jānis saka, ka tā arī var darīt, taču tad šīs burciņas jāuzglabā saldētavā. “Meduspils” ogu medum tehnoloģija ir īpaša – speciālā vakuuma katlā ogas izžāvē, atbrīvojoties no liekā ūdens. Šādi apstrādātas, tās saglabā visas vērtīgās vielas un pat sēkliņas, kas, nokļuvušas medū, ir dīgtspējīgas. Pieprasījums pēc ogu medus esot tik liels, ka dravnieki brīžiem pat nespējot to saražot. Visiecienītākais pircēju vidū esot medus ar smiltsērkšķi, cidonijām un pīlādžiem. Tā kā šādam medum nav tik izteikti salda garša, tas tīri labi smeķējot arī tiem, kuriem saldumi īpaši nekāro.