Mežacūkas gaļa kotletēs 0
Nosaukums izsaka visu. Ja tā ir gadījies, ka mežacūkas gaļa nav pārbaudīta trihinelozes atklāšanai, tad kulināro iespēju klāsts uzreiz sašaurinās. Ir zināms, ka trihinellas iet bojā 70 grādu temperatūrā un gaļa jākarsē 15 minūtes. Cepot kotletes uz pannas, šādu temperatūru kotlešu iekšienē sasniegt nevar. Labs risinājums ir sautēšana. Un kuram gan negaršo mežacūkas kotletes, sautētas mērcītē!
Sastāvdaļas
• Mežacūkas zaķīši un kakla karbonādes gabaliņš, kopā ap kilogramu
• Sīpols un burkāns
• 3–4 ķiploka daiviņas
• 2 olas
• 4 rikas baltās vai graudu maizes
• 400 g saldā krējuma
• Malti melnie pipari, koriandrs, nedaudz karija, raudene, timiāns un sāls
• Mērcei medus un sinepes
Pagatavošana
Sīpolus sasmalcina, bet burkānu un ķiplokus sarīvē uz smalkās rīves (ķiplokspiede salūzusi). Maizei nogriež garozu, aplej ar pienu un pieliek abas olas. Kad viss sasūcies, sablenderē. Gaļu samaļ un tai pievieno maizes putru, sīpolus ar burkāniem un ķiplokiem, garšvielas. Visu sajauc un cep parastas kotletes.
Kad tās visas ir gatavas, ņem čuguna trauku, sarindo kotletes sāniski, citu citai cieši blakus, pēc iespējas blīvāk. Saldajam krējumam pievieno sinepes un medu, sajauc un pārlej kotletēm. Un liek sautēties – vismaz pusstundu lai burbuļo. Tad var paņemt puskrūzes aukstā ūdens un iejaut tajā ēdamkaroti ar nelielu kaudzīti miltu. To pielej mērcei, ļauj sabiezēt un slēdz ārā. Var iztikt arī bez miltu pievienošanas.
Klāt šoreiz pagatavoju Izraēlas jeb pērļu kuskusu. No tradicionālā tas atšķiras ne tikai ar izmēru un formu, bet arī ar pagatavošanas veidu – to vāra kā makaronus. Ūdeni lej 1:1,25 no kuskusa daudzuma.
Man sanāca 1:2, bet tas nemaina ātrumu – kuskuss tik un tā jāuzrauga. Kad vidiņš vairs nav ciets, bet visa bumbiņa ir stingra, kuskusu nokāš, pievieno sviestu un uzliek vāku. Tam jāpastāv trīs līdz piecas minūtes, un var servēt.