Lidosta Taizemē
Lidosta Taizemē
Foto: Scanpix/RUNGROJ YONGRIT/LETA

Kā vīruss izplatās? 237


2022. gada uzliesmojumā kā galvenais inficēšanās veids tika minēts homoseksuālas seksuālās attiecības, tomēr, saskaņā ar The Economist, Clade Ib variants šobrīd izplatās arī heteroseksuāla kontakta laikā, īpaši starp šo pakalpojumu sniedzējiem.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Nedēļas nogale četrām zodiaka zīmēm sola lielas problēmas. Kuras ir tās, kam jāuzmanās! 3
Pasaulei vajadzētu atgādināt par šīm briesmām: Krievijā rosina detonēt kodolbumbu, lai liktu “cilvēcei aizdomāties” 85
TESTS. Vai tu esi stulbs? Šis tests ātri tev palīdzēs to noskaidrot
Lasīt citas ziņas

Zeils Rozembergs, MD, “Tonix Pharmaceuticals” izpildviceprezidents, uzņēmuma, kas šobrīd izstrādā pērtiķu baku vakcīnu, sacīja MailOnline, ka slimība tagad izplatās reģionos, kur tā vēsturiski nav bijusi endēmiska, radot bažas par nāvējošā 2022. gada uzliesmojuma atkārtošanos, kas inficēja gandrīz 100 000 cilvēku.

“Kongo Demokrātiskā Republika (DRC) joprojām ir neapvaldītas gadījumu eksplozijas centrs ar 11 000 gadījumiem vien šogad un neizrādot pazīmes par palēnināšanos,” viņš brīdināja.

CITI ŠOBRĪD LASA

Viņš paskaidroja, ka šobrīd cirkulē divi pērtiķu baku veidi. Pirmais rada smagākus simptomus un mirstības rādītāju līdz desmit procentiem. Otrais, kas bija atbildīgs par 2022. gada uzliesmojumu, ir mazāk nāvējošs, taču pagātnē ir spējis uzplaukt ārpus Āfrikas.

“Visnāvējošākais un smagākais Clade 1 pērtiķu baku veids, kas vēsturiski bijis endēmisks Centrālāfrikā…, ir kļuvis dominējošs un tagad ir sastopams visā reģionā,” viņš brīdināja.

Profesors Deivids Heimans no Londonas Higēnas un Tropiskās Medicīnas skolas (LSHTM) sacīja MailOnline, ka pērtiķu bakas varētu drīz “aizpildīt epidemioloģisko nišu, ko atstājušas bakas jeb angliski tieši “smallpox””, ar vakcīnu, kas vairs nav efektīva, lai novērstu gadījumus.

“Personu-uz-personu transmisija tagad notiek, un, ja inficētie cilvēki ceļo uz citām valstīm, pastāv tā pati situācija attiecībā uz vakcināciju pret bakām… personu-uz-personu transmisijas uzliesmojumi varētu notikt.

“Kā infekcijai tiek uzskatīts par 10% nāvējošu, un augstāka tiem, kuri dzīvo ar HIV infekciju, nopietnu seku risks ir augsts.

“Lai arī pasaule apvienojās, lai risinātu pērtiķu baku izplatību ārpus Āfrikas, situācija Āfrikā turpina tikt ignorēta, apdraudot cilvēkus DRC.”

“Šajā uzliesmojumā ir vairāki izaicinājumi,” skaidroja Braiens Labuss, asistents profesors Nevadā, Lasvegasas Universitātes Epidemioloģijas un Biostatistikas departamentā.

“Mēs esam redzējuši izplatību pārvietoto personu nometnēs, kur augsta iedzīvotāju blīvuma dēļ palielinās infekcijas slimību izplatīšanās risks.”

Reklāma
Reklāma

Viņš brīdināja, ka vīruss ir mutējis un tagad vieglāk izplatās starp cilvēkiem.

“Lai arī mēs varam novērst slimību ar vakcīnām, pašlaik neviena vakcīna nav pieejama skartajās teritorijās.

“Ja pievienojam šīm problēmām rutīnas izaicinājumus, kas saistīti ar slimības kontroli attālos, zema resursu līmeņa apstākļos, ir bijis ļoti grūti panākt uzliesmojuma kontrole.”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.