Foto-Shutterstock

Maigais kukurūzas cālis. Kā vislabāk pagatavot, iesaka “Epikūra dārza” šefpavāre 0

Kā pagatavot kukurūzas cāļus? AIJA K. RĪGĀ

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Auns – velotrenažieris, Lauva – balets. Kuras fiziskās aktivitātes tev sagādās prieku pēc zodiaka zīmes? 1
TV24
Olte: Mēs šobrīd vienkārši esam mazliet pārāk nabagi, to redzu, dzīvojot 100. kilometrā 35
“Mēs bremzējām… Mēs nevarējām… Izdarījām, ko varēja tajā momentā izdarīt.” Avārijā iesaistītie kravas auto šoferi atklāj traģēdijas detaļas 1
Lasīt citas ziņas

Dailes teātra vasaras kafejnīcas “Epikūra dārzs” šefpavāre Aiga Zvejniece stāsta, ka kukurūzas cāļus lielākoties audzē Francijā, kur tā jau ir sena tradīcija. Mājputni netiek iesprostoti būros, dzīvo brīvībā, uzknābā tikai dabā pieejamo barību, klāt saņemot parastos un kukurūzas graudus, kas nobarojamo cāļu ādai un gaļai piešķir dzelteno pigmentu. Kukurūzas cāļu gaļa ir sulīga, maiga un ar lieliskām garšas īpašībām. Barībai nepievieno augšanas hormonus vai citu ķīmiju, lai putns ātrāk uzbarotos.

– Kukurūzas cālis sver 400–500 gramu, ir tikai nedaudz lielāks par paipalu. Nelielā izmēra dēļ putnu nedala, gatavo veselu, pārsvarā cep, – pieredzē dalās šefpavāre.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pirms cepšanas cāli iemarinē, izmantojot grieķu jogurtu vai kefīru, sāli, piparus, lauru lapu, ķiploka daiviņu, timiāna un rozmarīna zariņu. – Var arī iztikt bez šiem garšaugiem. Ar tiem un garšvielām nevajag pārforsēt, jo maigā gaļa zaudēs savas garšas īpatnības.

Marinādē notur pusstundu vai stundu, tad liek uz pannas, uzlejot tik daudz marinādes, lai nepierauj pie trauka, un cep 15–20 minūtes cepeškrāsnī +180 °C. Var arī likt cepeškrāsnī uz restēm, lai no gaļas izdalītos liekais šķidrums. Kukurūzas cālim tauku saturs ir minimāls, tas patiesībā ir liess, nevis kā vista, kam ir kārtīgs tauku slānis zem ādas. – Cepot papildu taukvielas nav vajadzīgas. Ja vēlas, var uzlikt kādu citrona šķēlīti, bet pārspīlēt nevajag, jo skābumiņu dod marinēšanai izmantotais jogurts, – skaidro Aiga Zvejniece.

Šis delikātās garšas cepetis labi sader ar krāsnī ceptiem dārzeņiem – kabačiem, papriku, baklažāniem, kukurūzas vālītēm, selerijas kātiem, tomātiem. Tos kopā ar cāli liek uz pannas jogurta marinādē. Var pasniegt ar svaigiem lapu salātiem. Cepti kartupeļi gan īsti neiederēsies šajā salikumā.

Kukurūzas cāli var arī grilēt. Šajā gadījumā šefpavāre iesaka marinādei, ko gatavo tāpat, kā putnu cepot, vēl pievienot sīpolus, ķiplokus un citronus. Cāļus no abām pusēm nogrilē, pārgriež un pasniedzot kārto uz šķīvja ar lielu daudzumu grilētu dārzeņu. – Izskatās bagātīgi, ir veselīgi un garšīgi, – ar pārliecību saka šefpavāre.

Kaut gan kukurūzas cālis ir daudz liesāks par vistu, no tā var vārīt buljonu. – Vai tad vienmēr vajag, lai virspusē peldētu dzeltenie tauku aplīši? – viņa retoriski jautā. – Buljonam pievieno dārzeņus, kas garšo, piemēram, ziedkāpostus, kabačus, burkānus, papriku, tomātus, arī zaļumus.

Kukurūzas cāļus var iegādāties veikalos “Gastronome”, “Stock­mann”, “Sky” un “Reaton”. Katrā tirdzniecības vietā produkta cena atšķiras. Piemēram, delikatešu veikalā “Gastronome” 1 kg kukurūzas cāļa, ko nesasaldētu piegādā no Francijas, maksā ap 8 eiro.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.