Mazsālīti gurķīši ar ozollapām. 7 neticami kraukšķīgu gurķīšu receptes 0
Vispirms apņem aromāts, pēc tam apbur izskats, un tad esam garšas varā. Tie ir mazsālītie gurķīši, bez kuriem nav iedomājama neviena vasara. Aptaujājām vairākas saimnieces un saimniekus, kādas ir viņu mazsālīto gurķīšu receptes.
Ar ozollapām un nātrēm
Aivara Varņecka recepte
• 1 kg nelielu gurķīšu
• 100 g diļļu
• 30–50 g ozollapu
• 30 g upeņu lapu
• 30 g nātru lapu
• 10 ķiploku daiviņas
• Cukurs
• Sāls
Gurķus nomazgā, nogriež abus galus (tad ātrāk uzsūcas marināde). Burkā vai citā traukā vispirms liek upeņu lapas, ozollapas un nātres – tās visas gurķus padara kraukšķīgākus, turklāt nātres satur organismam tik nepieciešamo dzelzi. Uzvāra ūdeni, pieber sāli un cukuru. Atdzisušu marinādi uzlej gurķiem, lai tie būtu nosegti. Ja nepieciešams, uzliek slogu. Pēc 8–10 stundām mazsālītie gurķīši ir gatavi.
Ar plūškoka ziediem
Šefpavāra Naura Hauka recepte
• 1 kg gurķu
• 3 mārrutku lapas
• 10 upeņu lapas
• 20 plūškoka ziedu
• 1 ķiploka galviņa
• 2,5 ēdamkarotes sāls
• ½ ēdamkarotes cukura
• 2 l ūdens
Uzvāra ūdeni un verdošā liek mārrutku un upeņu lapas, plūškoka ziedus, ķiplokus, sāli un cukuru, jo tad augi labāk atdos savu aromātu un garšu. Marinādi uzlej gurķiem un notur 2–3 dienas.
! Nauris gurķiem lej karstu marinādi, bet, ja vēlas, to var arī atdzesēt. Viņa padoms – ja no plūškoka ziediem gatavotu sīrupu pievieno alum, kāpēc lai to nedarītu mazsālīto gurķu marinādei.
Ar galda mārrutkiem
Šefpavāres Sandras Birģeles recepte
• 1 kg gurķu
• 1 l ūdens
• 2 ēdamkarotes sāls
• 1 ēdamkarote cukura
• 1 tējkarote galda mārrutku
• 6 ķiršu lapas
• 6 upeņu lapas
• 1 mārrutku lapa
• Dilles ar kātiem
Traukā liek gurķus, ķiršu, upeņu, mārrutku lapas un dilles. Litrā auksta ūdens izšķīdina sāli un cukuru, iemaisa galda mārrutkus un marinādi uzlej gurķiem un zaļumiem. Pēc pāris stundām mazsālītie gurķīši jau ir ēdami.
! Galda mārrutki kopā ar mārrutka lapu gurķiem piešķir pikantu asumiņu. Apēdot gabaliņu, rodas pēcgarša, kas liek domāt, ka mutē notikusi neliela mārrutku bumbas eksplozija.
Ar sinepju sēklām
Mājturības skolotājas Ainas Vēveres receptes
• 2 kg gurķu
• 5 daiviņas ķiploka
• 1 tējkarote sinepju sēklu
• 1 tējkarote smaržīgo piparu
• Sauja diļļu kātu
• Sauja mārrutku, ķiršu un upeņu lapu
• 2 l ūdens
• 2 ēdamkarotes jūras sāls
• 1 tējkarote cukura
Burkā vai citā traukā liek zaļumus, garšvielas, ķiplokus un blīvi kārto gurķus. Nākamā atkal ir zaļumu kārta un garšvielas. Katlā uzkarsē ūdeni, pieber sāli un cukuru. Kad tie izšķīduši, izslēdz uguni un marinādi atdzesē līdz istabas temperatūrai. Lej burkā, lai gurķi būtu nosegti. Uzliek vāku un slogu. Gurķi būs gatavi pēc 12–18 stundām.
! Jāņem vērā: ja aplej ar verdošu ūdeni, gurķi nebūs kraukšķīgi!
Fiksie gurķīši
• Gurķi
• Dilles
• Ķimenes
• Ķiploki
• Cukurs
• Sāls
Šķēlītēs sagrieztus gurķus liek polietilēna maisiņā, pievieno lielāku daudzumu diļļu, piespiež ķiplociņu, pieber ķimenes, sāli un cukuru pēc garšas. Maisiņu kārtīgi sapurina vai uzmanīgi padauza pret galda virsmu, lai izdalās gurķu sula. Tad liek ledusskapī. Pēc pāris stundām fiksie gurķīši ir gatavi.
Ar citrona sulu
Šefpavāra Rūdolfa Šteinberga receptes
• 3 gurķi
• 1 ķiploka daiviņa
• Šķipsna sāls
• Naža gals cukura
• ⅓ tējkarotes citrona sulas
• Dilles
Lai tiktu pie viegli sālītiem gurķīšiem, tos sagriež gareniski, liek bļodā, pārklāj ar dillēm (lai no tām ātrāk izdalītos sula, dilles sadauza ar naža trulo pusi), uzspiež ķiploku, uzslaka citrona sulu, uzbārsta sāli un cukuru. Pēc 10–15 minūtēm gurķus var celt galdā.
! Šādi pagatavotus gurķus nevar ilgi uzglabāt, jo dārzenis atsulojas un kļūst mīksts.
Ar gāzēto ūdeni
• Neliela izmēra gurķīši
• Ķiploki
• Dilles
• Sāls
• Gāzēts minerālūdens
• Mārrutku, upeņu vai ķiršu lapas – pēc izvēles
Gurķīšus nomazgā un nogriež abus galus. Ķiplokus notīra un daiviņas sagriež šķēlītēs. Traukā bagātīgi ieklāj dilles, mārrutku, upeņu vai ķiršu lapas, tad kārto gurķus. Ja vieta ļauj, liek vairākas zaļumu, ķiploku un gurķu kārtas.
Atsevišķā traukā minerālūdeni samaisa ar sāli (1 l ūdens pievieno 2–3 ēdamkarotes rupjā galda sāls) un uzlej gurķiem. Pēc 10–12 stundām mazsālītos gurķīšus var celt galdā. Tie šādā marinādē saglabā savu garšu un ir kraukšķīgi.
! Jāapēd divu dienu laikā, jo pēc tam vairs nebūs garšīgi.