Mazgā siltumnīcu un liek glabāties tomātus. Elgas Bražūnes padomi 0
“Vēl joprojām siltumnīcā dažām šķirnēm turpina gatavoties augļi. Tik labvēlīgs gads tomātiem ir retums,” secina tomātu audzētāja no privātās dārzniecības Neslinko Elga Bražūne Mārupē.
Patlaban gan vajadzētu no siltumnīcas visu vākt ārā. Tad kaitēkļiem un slimību ierosinātājiem būs mazāk iespēju pārziemot. Ieteicams atstāt tikai pāris virzas stādu, kuros sapulcēsies baltblusiņas, kas uz rudens pusi sanākušas siltumnīcā un sevišķi daudz savairojušās. Kad kaitēkles uz virzas pamanītas, nomiglo ar kādu insekticīdu.
• Zaļā dzīvesveida piekritējiem derēs līdzeklis Nīmazals.
Siltumnīcas plēvi no iekšpuses nomazgā, tam izmantojot kādu neitrālu mazgāšanas līdzekli. Elga lieto Amway trauku mazgāšanas līdzekli. Ja reiz tas nekaitē cilvēkiem un lietojams traukiem, tad arī siltumnīcā augsni nepiesārņos. Turklāt to ūdenim pievieno nelielā koncentrācijā. Der arī citi trauku mazgāšanas līdzekļi, kuri videi draudzīgi, ekoloģiski produkti. Pēc tam plēvi noskalo ar ūdens strūklu.
• Spēcīgas iedarbības trauku mazgāšanas līdzekļus, kuriem ar vienu pili var trauku kalnus nomazgāt, dārzniece saimniecībā nelieto.
Nomazgā arī tomātu auklas un klipsīšus. Siltumnīcās tomātus stiprina pie auklām, kas piesietas stieplei augšpusē. Tādēļ auklas ir ekonomiski mazgāt un lietot atkārtoti. Elga lieto auklas, kuras izmanto arī lauksaimniecībā siena ruļļu apsiešanai, tās kalpo vismaz trīs gadus. Noņemtās auklas sasien ficēs un mazgā tajā pašā sagatavotajā šķīdumā. Šim nolūkam der arī kāds videi nekaitīgs drēbju mazgāšanas līdzeklis. Var lietot sodu, taču tā tik labi neattīrīs auklas, kuras parasti ir arī nosmērētas. Visas auklas pēc mazgāšanas sakarina uz striķa un noskalo ar ūdens strūklu.
Plastmasas klipsīšus un ķekaru turētājus saliek auduma maisiņos un, izmantojot videi draudzīgu mazgāšanas līdzekli, mazgā veļasmašīnā 40–60 grādu temperatūrā.
• Plastmasas podus izmazgā ziepjūdenī un izskalo.
• Kociņus izrauj, notrauš augsni un glabā nojumē ārā, salā.
Augsnes virskārtu apsmidzina ar vara vitriola šķīdumu, kurš iznīcina dažādu puvju un citu slimību ierosinātājus. Šim nolūkam gatavo darba šķīdumu (100–120 g vara vitriola uz 10 l ūdens). To iepilda dārza miglotājā, ko noregulē uz sīkiem pilieniem. Var izlīdzēties arī ar lejkannu, kurai ir smalks sietiņš.
• Vara vitriola šķīdumu pa augsni izlaista plānā kārtiņā.
• Ja augsni plānots uzrakt, vara vitriolu smidzina pirms rakšanas.
Pēc stādu izņemšanas koka kastītes visu vasaru tur siltumnīcas galā zem plēves, saulē un karstumā. Pirms jaunās sezonas kastītēs ieklāj plēvi un tad ber substrātu – tā ilgāk saglabājas mitrums.
• Mazdārziņa vajadzībām katru gadu nogriež jaunu plēves gabaliņu kastītēm.
Tomātus, kuri tiek novākti siltumnīcā (vai jau ir novākti), piemērotos apstākļos telpā ar nemainīgu gaisa temperatūru (ap 15 oC) var saglabāt diezgan ilgi.
• Tomātu kastītes krauj grēdā ar aprēķinu, lai starp tām būtu laba ventilācija.
Nolasītos tomātus nedrīkst uzglabāt siltumnīcā, jo diennakts laikā ir lielas gaisa temperatūras svārstības un augļi noraso, rezultātā saīsinās glabāšanās ilgums. Kamēr augļi ir zarā, norasošana tiem sevišķi nekaitē.
• Tomātus netur saulē.
Norautos tomātus kastītē liek ar kātiņa vietu uz leju. Sevišķi svarīgi tas lielaugļu tomātiem, lai nesaspiestos gaļīgā un mīkstākā vēdera daļa. Tomātus kastītēs liek vienā kārtā, lai tie nesaspiestos un būtu labi pārskatāmi. Laikus izņemti, iebojātie nepagūs inficēt citus.
• Tomātu kastītes pārskata reizi nedēļā.
Tomātus, kuri labi turas pie kātiem, var mēģināt nogriezt ar visiem ķekariem un uzkārt glabātavā uz auklas. Tā tos būs iespējams saglabāt svaigus vēl ilgāk. Taču vairumam šķirņu, kad ķekara zari sāk iekalst, tomāti nobirst. Šāda veida glabāšanai neder arī tā sauktie plūmīšu tomātiņi, kuriem parasti ilgi ir daudz zaļu augļu.
• Nav atšķirības, vai glabāšanā tomātus liek ar vai bez zara.
Tomāti ienāksies agrāk, ja kastē saliks dažādas gatavības pakāpes augļus. Tiem pielikts sarkans tomāts, ābols vai banāns sekmē straujāku gatavošanos.
• Hibrīdo šķirņu tomāti parasti ir stingrāki un saglabājas labāk nekā amatieru šķirņu tomāti.
Novāktos tomātu lakstus un lapas parasti ir pabojājušas tīklērces. Šādus augus labāk sadedzināt, nevis kompostēt.
• Dezinficējot siltumnīcu, kaitēkļus nevar iznīcināt pilnībā, taču var mazināt to daudzumu.