Sējas kaņepju augļi no botāniskā viedokļa ir rieksti, tomēr parasti tos sauc par sēklām. Satur daudz olbaltumvielu un šķiedrvielu, var lietot veselas, diedzētas vai samaltas pulverī.
Sējas kaņepju augļi no botāniskā viedokļa ir rieksti, tomēr parasti tos sauc par sēklām. Satur daudz olbaltumvielu un šķiedrvielu, var lietot veselas, diedzētas vai samaltas pulverī.
Foto – Anda Krauze

Kaņepju sēklas – veselīgas uzturā, izmantojamas arī kosmētikā 4

Kaņepju sēklas cilvēki uzturā lieto jau tūkstošiem gadu. Vārīti kartupeļi vai biezpiens ar taukšķētām un sagrūstām kaņepēm kādreiz bija neiztrūkstoša latviešu zemnieka maltītes sastāvdaļa. Kaņepju staku galdā biežāk cēla rudenī un ziemā, ēda gavēņa laikā un deva līdzi ganam. Kad trūka govs piena, to aizstāja ar kaņepju pienu. Ēdot kaņepju aizdaru, savārgušie ātri atlaba, bet veselie kļuva vēl stiprāki. Pēc vairākām aizmirstības desmitgadēm kaņepju sēklas pamazām atgriežas mūsu ēdienkartē.

Reklāma
Reklāma

Daudz kā laba

Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Lasīt citas ziņas

LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes docente Dr. sc. ing. Ilga Gedrovica, kura veic pētījumus par kaņepju sēklām, uzsver: tas ir augstvērtīgs augu valsts produkts, kas nodrošina cilvēka organismam ļoti nepieciešamas uzturvielas – neaizvietojamās taukskābes, šķiedrvielas, aminoskābes un citas bioloģiski aktīvas vielas. Turklāt tas ir dabisks, ģenētiski nemodificēts produkts, kurā nav glutēna (tāpēc var ēst tie, kas cieš no celiakijas!) un citu alergēnu.

Uzturā izmanto sējas ka­ņepju (Cannabis sativa L.) sēklas. Tas ir kaņepju dzimtas (Cannabaceae) viengadīgs divmāju augs, kura augļi no botāniskā viedokļa ir rieksti, tomēr praksē tos sauc par sēklām. Sēklas satur vairāk nekā 30% eļļas un aptuveni 25% olbaltumvielu, daudz šķiedrvielu, vitamīnu un minerālvielu. Ka­ņepju olbaltumvielas ir bagātas ar aminoskābēm. “Nepiesātinātajām taukskābēm ir liela nozīme šūnu augšanā un attīstībā, tās palīdz sirds un asinsvadu slimību gadījumā, samazina holesterīna līmeni un asinsspiedienu. Omega-6 un omega-3 taukskābes uzlabo smadzeņu darbību, stiprina imūnsistēmu, aizsargā no vīrusiem. Vienlaikus tās regulē kuņģa skābi un hormonu vielmaiņu. Šīs taukskābes palīdz arī cukura diabēta, caurejas, tūskas, noguruma, aptaukošanās, tuberkulozes un citu slimību gadījumā,” skaidro docente.

CITI ŠOBRĪD LASA

Turpinot Latvijā gadsimtiem audzētā kultūrauga labo īpašību uzskaitījumu, viņa piemin, ka kaņepju sēklās esošā gamma-linolēnskābe palīdz, ja cilvēkam ir neirodermīts vai artrīts, kā arī iespējams samazināt atopiskā dermatīta un citu ādas slimību simptomus. Savukārt cukura diabētiķiem nozīmīgs ir fakts, ka lobītām kaņepju sēklām ir zems glikēmiskais indekss, jo tās satur maz ogļhidrātu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.