Kaņepju sēklas – veselīgas uzturā, izmantojamas arī kosmētikā 4
Kaņepju sēklas cilvēki uzturā lieto jau tūkstošiem gadu. Vārīti kartupeļi vai biezpiens ar taukšķētām un sagrūstām kaņepēm kādreiz bija neiztrūkstoša latviešu zemnieka maltītes sastāvdaļa. Kaņepju staku galdā biežāk cēla rudenī un ziemā, ēda gavēņa laikā un deva līdzi ganam. Kad trūka govs piena, to aizstāja ar kaņepju pienu. Ēdot kaņepju aizdaru, savārgušie ātri atlaba, bet veselie kļuva vēl stiprāki. Pēc vairākām aizmirstības desmitgadēm kaņepju sēklas pamazām atgriežas mūsu ēdienkartē.
Daudz kā laba
LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes docente Dr. sc. ing. Ilga Gedrovica, kura veic pētījumus par kaņepju sēklām, uzsver: tas ir augstvērtīgs augu valsts produkts, kas nodrošina cilvēka organismam ļoti nepieciešamas uzturvielas – neaizvietojamās taukskābes, šķiedrvielas, aminoskābes un citas bioloģiski aktīvas vielas. Turklāt tas ir dabisks, ģenētiski nemodificēts produkts, kurā nav glutēna (tāpēc var ēst tie, kas cieš no celiakijas!) un citu alergēnu.
Uzturā izmanto sējas kaņepju (Cannabis sativa L.) sēklas. Tas ir kaņepju dzimtas (Cannabaceae) viengadīgs divmāju augs, kura augļi no botāniskā viedokļa ir rieksti, tomēr praksē tos sauc par sēklām. Sēklas satur vairāk nekā 30% eļļas un aptuveni 25% olbaltumvielu, daudz šķiedrvielu, vitamīnu un minerālvielu. Kaņepju olbaltumvielas ir bagātas ar aminoskābēm. “Nepiesātinātajām taukskābēm ir liela nozīme šūnu augšanā un attīstībā, tās palīdz sirds un asinsvadu slimību gadījumā, samazina holesterīna līmeni un asinsspiedienu. Omega-6 un omega-3 taukskābes uzlabo smadzeņu darbību, stiprina imūnsistēmu, aizsargā no vīrusiem. Vienlaikus tās regulē kuņģa skābi un hormonu vielmaiņu. Šīs taukskābes palīdz arī cukura diabēta, caurejas, tūskas, noguruma, aptaukošanās, tuberkulozes un citu slimību gadījumā,” skaidro docente.
Turpinot Latvijā gadsimtiem audzētā kultūrauga labo īpašību uzskaitījumu, viņa piemin, ka kaņepju sēklās esošā gamma-linolēnskābe palīdz, ja cilvēkam ir neirodermīts vai artrīts, kā arī iespējams samazināt atopiskā dermatīta un citu ādas slimību simptomus. Savukārt cukura diabētiķiem nozīmīgs ir fakts, ka lobītām kaņepju sēklām ir zems glikēmiskais indekss, jo tās satur maz ogļhidrātu.