“Mazāk tūristu, mazāk ļautiņu centrā…” Soctīklos aktīvi spriež, kāpēc Rīgas centrā slēgs ciet kārtējo restorānu “Burga” 97
“Kāpēc pēkšņi tik daudz vietas veras ciet? Tās vietas izdzīvoja Covid paradumu maiņu un vēl bišķi, bet šobrīd (jau 2 gadi pēc covid) nu jau visi kā viens pazūd… Augstais cenu pieaugums, klienti sākuši taupīt? Tikai tagad sākuši?” tā soctīklā “X” jautā Māris, reaģējot uz izskanējušo vēsti, kā šā gada 23.decembrī savu pastāvēšanu izbeigs kārtējais restorāns Rīgas centrā – “Burga”.
Kāpēc pēkšņi tik daudz vietas verās ciet? Tās vietas izdzīvoja covid paradumu maiņu un vēl bišķi, bet šobrīd (jau 2 gadi pēc covid) nu jau visi kā viens pazūd.. Augstais cenu pieaugums, klienti sākuši taupīt? Tikai tagad sākuši? https://t.co/SsPjC9W63X
— Māris Reliņš (@MarisRelins) December 19, 2023
Restorāns “Burga” šo pirmdien, 18.decembrī, nāca klajā ar paziņojumu sabiedrībai, ka pārtrauks savu uzņēmējdarbību Rīgas centrā, Dzirnavu ielā 36, publicējot ierakstu soctīklā “Facebook”.
“Vēlamies paziņot, ka ar š.g.23.decembrī Burga pārtrauc savu darbību. Paldies visiem mūsu klientiem un darbiniekiem, kuri vairāk kā 10 gadu garumā sagādāja lielisku atmosfēru un neaizmirstamus brīžus. Sirsnīgi uzņemsim visus, kuri vēl vēlas atnākt pie mums un izbaudīt iemīļotos ēdienus un dzērienus.”
Soctīklā “X” komentētāji aktīvi iesaistījās komentēt Māra jautājumu, kāpēc viena pēc otras veras ciet ēdināšanas iestāde. Sprieda ne tikai par restorānu “Burga”, bet arī kopējos situāciju šajā biznesa nišā Latvijā.
“Es nezinu, neesmu liels eksperts, bet tirgus ir diezgan nežēlīgs. Tu pats ej uz Burgu? Es pirms 10 gadiem gāju regulāri, pēdējos gados 2x gadā Woltā pasūtu Cēzarus nostaļģijas pēc, bet uz vietas neesmu bijis gadiem. Atmetot nostaļģiju – tā vieta ir ekstrēmi outdated,” tā komentē Vilhelms.
Māris Vilhelmam atbild: “Es tā īsti nekad neesmu baigi gājis uz Burgu, varbūt pāris reizes. Bet es te tā vairāk pēc trenda – pēkšņi, un labu laiku pēc Covid, visi pēc kārtas slēdzas ciet. Man pretī birojam salīdzinoši nesen Streetburgeris aizvērās.”
Arī Jānim ir viedoklis: “Diemžēl, tam vienmēr ir vairāki faktori. Šim vismaz no malas noteikti ir koncepta novecošana, neattīstīšanās. Lai gan ne mazāk smags faktors ir konkurence starp “baltajā” un “pelēkajā” ekonomikā strādājošajiem. Kā arī vienmēr ir kaut kādi arī zemūdens faktori.”
Turpinās diskusija, un Māris atbild Jānim: “Bet tādi apstākļi bijuši vienmēr un tāda traka tā nozare, bet tagad gan visi pēc kārtas krīt.”
Agnesei arī ir ko piebilst: “Vesels faktoru svētku komplekts. Mazāk tūristu (īpaši RU), mazāk ļautiņu centrā birojos (atrālinātais darbs mazinājies, bet joprojām ir vs pirmspandēmijas), pirktspēja, pasūtīšana vispār kā paradums.” Māris atteic: “Šis jau trešais gads tā, bija tik dziļas kabatiem visiem?”
Kāda sieviete komentē: “Pavāru un viesmīļu ir tik, cik ir. Ja veras vaļā tik daudz jaunu vietu, kurām vajag šos darbiniekus…” Raimonds piebilst: “Nav rentabli, namīpašnieki visu laiku ceļ īres maksu.”
Kaspars par “Burga” slēgšanu saka: “Cik paklausos apkārt, cenas ir diezgan kāpušas un daudzi sāk pusdienas ņemt uz darbu līdzi. Kādreiz uz Burgu gāju regulāri, tagad pavisam reti. Šķiet pienācis brīdis ienākt kam jaunam.” Māris to komentē, sakot: “Par to līdzņemšanu – es domāju, ka tas sākās līdz ar Covid. Tāpēc es nezinu gan.”‘
Lelde norāda: “Protams, mans subjektīvs viedoklis, bet 1/nozare ir diezgan nežēlīga, īpaši, ja nesmurgulējas ar naudām 2/konkurence. Jā, daudz kas veras ciet, bet daudz kas veras arī vaļā.”
Savukārt Ingmars skaidro iemeslu, rakstot: “Cilvēki, iespējams, migrē prom no centra. Zinu jau vairākus, kas pērcēlušies uz citiem rajoniem un uz centru ikdienā vairs nebraukā.”
Eduards teic: “Ja uzņēmums sēž uz vietas un neattīstās, tad viņš paliek nekonkurētspējīgs. Burga palika slavena ar savien lielajiem Cēzara salātiem, nekā cita jauna tur nebija. Latvijā kotlešu bizness ir nežēlīgs.”
Krista raksta: “Neesmu nozarē, bet pieļauju, ka lielais pārtikas un elektroenerģijas cenu kāpums. Klusais centrs Burga bija laba vieta, pusdienu piedāvājums švaks, bet klasiskā ēdienkarte ok un par pieņemamām cenām. Cēzara salāti milzīgi, bet garša… māku labāk. Bet nu R.I.P..”
Monvids pauž: “Viesmīlība ir ciklisks bizness. 5 gadi ir pīķis, jāinvestē pa jaunam, jāpārdod vai jāver ciet.” Tikmēr Centra Māmuķis rezumē: “Dzirnavu iela sen vairs nav tā, kas bija, kad Burga atvērās. Iela attīstījās, bet Burga – ne, tā jau tas notiek.”
Es nezinu, neesmu liels eksperts, bet tirgus ir diezgan nežēlīgs.
Tu pats ej uz Burgu?
Es pirms 10 gadiem gāju regulāri, pēdējos gados 2x gadā Woltā pasūtu Cēzarus nostaļģijas pēc, bet uz vietas neesmu bijis gadiem.
Atmetot nostaļģiju – tā vieta ir ekstrēmi outdated 🙈— Vilhelms Meisters (@VilhelmsM) December 19, 2023
Diemžēl tam vienmēr ir vairāki faktori. Šim vismaz no malas noteikti ir koncepta novecošana neattīstīšanās. Lai gan ne mazāk smags faktors ir konkurence starp “baltajā” un “pelēkajā” ekonomikā strādājošajiem. Kā arī vienmēr ir kaut kādi arī zemūdens faktori.
— Jānis Bekers (@mr_janis) December 19, 2023
Diemžēl tam vienmēr ir vairāki faktori. Šim vismaz no malas noteikti ir koncepta novecošana neattīstīšanās. Lai gan ne mazāk smags faktors ir konkurence starp “baltajā” un “pelēkajā” ekonomikā strādājošajiem. Kā arī vienmēr ir kaut kādi arī zemūdens faktori.
— Jānis Bekers (@mr_janis) December 19, 2023
Vesels faktoru svētku komplekts. Mazāk tūristu (īpaši RU), mazāk ļautiņu centrā birojos (atrālinātais darbs mazinājies, bet joprojām ir vs pirmspandēmijas), pirktspēja, pasūtīšana vispār kā paradums.
— Agnese Puķe 🌺 (@AgneseBee) December 19, 2023
Pavāru un viesmīļu ir tik, cik ir. Ja veras vaļā tik daudz jaunu vietu, kurām vajag šos darbiniekus…
— reālaIVFmamma (@realaGrutniecba) December 19, 2023
Cik paklausos apkārt, cenas ir diezgan kāpušas un daudzi sāk pusdienas ņemt uz darbu līdzi. Kādreiz uz Burgu gāju regulāri, tagad pavisam reti. Šķiet pienācis brīdis ienākt kam jaunam.
— Kaspars Licitis 💯 (@kasparslicitis) December 19, 2023
Protams, mans subjektīvs viedoklis, bet 1/ nozare ir diezgan nežēlīga, īpaši, ja nesmurgulējas ar naudām 2/ konkurence. Jā, daudz kas veras ciet, bet daudz kas verās arī vaļā.
— Lelde Dālmane (@leldemane) December 19, 2023
Cilvēki iespējams migrē prom no centra. Zinu jau vairākus kas pērcēlušies uz citiem rajoniem un uz centru ikdienā vairs nebraukā.
— Ingmars (@Grosis) December 20, 2023
Neesmu nozarē, bet pieļauju, ka lielais pārtikas un elektroenerģijas cenu kāpums. Klusais centrs Burga bija laba vieta, pusdienu piedāvājums švaks, bet klasiskā ēdienkarte ok un par pieņemamām cenām. Cēzara salāti milzīgi, bet garša… māku labāk:) Bet nu R.I.P.:(
— Krista Irbe (@KristaIrbeASK) December 19, 2023
Dzirnavu iela sen vairs nav tā, kas bija, kad Burga atvērās. Iela attīstījās, bet Burga – ne, tā jau tas notiek.
— CentraMāmuķis (@CMamukis) December 19, 2023