Matemātika virtuvē… Kā zināt, cik mililitru šķidruma ir karotē, krūzē? 5
“Bieži receptēs visu izsaka gramos un mililitros. Ja konservēšanai etiķis jāpielej mililitros, kā man, vecam cilvēkam, zināt, cik daudz to mililitru ir, ja mājās mērīšanai ir tikai karote, glāze?” VILMA RUNCE Daugavpilī
Daudziem, kuri ikdienas maltītes vai konservus pastāvīgi gatavo mājās, nepieciešamo produktu daudzumu tiešām vieglāk ir nomērot ierastākos tilpumos – tējkarotēs, ēdamkarotēs, glāzēs. Tikai dažos gadījumos ir svarīgs katrs grams un mililitrs, bet pārsvarā arī šis daudzums lielākoties nosaka garšu, nevis ietekmē ēdiena izdošanos.
Bārmeņu skolās pieņemts, ka viena tējkarote ir 5 ml šķidruma, viena ēdamkarote – 15 ml, bet viens piliens – 1 ml. Kad figurē glāze, runa ir par 236 ml šķidruma. Protams, tās mēdz būt dažādas, un var gadīties, ka receptes autors ir domājis 250 ml vai cita tilpuma glāzi. Tāpēc daudz mazāka atšķirība ir starp dažādu ražotāju karotēm. Katra saimniece ar laiku piešaujas tiem trauku tilpumiem, ko visbiežāk lieto pati savā virtuvē. Citas turpina katru pilienu svērt un mērīt, bet tas, iespējams, ir profesionāls pavāru, konditoru vai bārmeņu ieradums.