Mārtiņš Rītiņš atklāti par šausmām, ko slēpj sulīgā laša fileja! 0
Sociālo tīklu lietotāji izmisīgi dalās viens ar otru ar informāciju, kas publicēta portālā Puaro.lv. Tajā lasāms satraucošs brīdinājums, ka Norvēģijas lasis ir masu iznīcināšanas ierocis.
Šāda pārliecība pausta gandrīz stundu garā dokumentālā filmā “Fillet of Fish” jeb “Zivs fileja”.
Franču žurnālisti atklāj faktus, ka Norvēģijas lašu fermās audzētās zivis esot pilnas ar ķimikālijām un ir vienas no toksiskākajiem produktiem pasaulē.
Darbinieki pat valkā gāzmaskas un aizsargtērpus, lai paši neciestu no ķimikālijām, kuras pievieno ūdenim, lai iznīdētu lašu slimības un parazītus.
Satraukumam ir pamats, atzīst arī “Slow Food Riga” prezidents, šefpavārs Mārtiņš Rītiņš, jo Norvēģijas audzētavu lasī esot daudz toksīnu, īpaši laša taukos un tos uzturā nevajadzētu lietot.
Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāvis gan mierina, viss ir kārtībā, bijušās pārbaudes un atļautās normas neesot pārsniegtas, piebilstot, ne viss filmā rādītais atbilst patiesībai.
Vairāk būtu jāsatraucas par Baltijas jūras lasi, jo tajā dioksīnu normas ir daudzkārt pārsniegtas. Tam piekrīt arī Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta BIOR pārstāvis.
Mārtiņš Rītiņš gan lašu industriju dēvē par lobiju un savā restorānā nelieto nedz Norvēģijas, nedz Baltijas jūras lasi, tikai to, kas nozvejots savvaļā starp Skotiju un Islandi.
Ņemot vērā sabiedrības pastiprināto interesi par Norvēģijas lasi, Pārtikas un veterinārais dienests to ir nodevis laboratorijā, lai pārbaudītu, vai tajā ir zāļu un antibiotiku atliekas, smagie metāli, dioksīns.
Rezultāti būšot zināmi divu nedēļu laikā.