
7 ēdienu receptes ar marinētu sieru: neparasti, bet ļoti gardi! 0
Ir daudzi siera izmantošanas veidi. Izmēģināta un apgūta arī siera marinēšana. Rezultāts ir pārsteidzoši labs: siers iegūst jaunu garšu, mazliet izmainās krāsa, un šis produkts atrod vietu jaunos ēdienos, īpaši salātos un uzkodās.
Marinētu sieru varam sagatavot paši vai nopirkt veikalā, jo arī piena pārstrādes uzņēmumi Latvijā tādu gatavo (AS Jaunpils pienotava, Rankas piens, Limbažu siers).
Uzņēmumos marinēto sieru marināžu garšu buķete nav tik bagāta un daudzveidīga, kā tas iespējams mājas apstākļos. Lielražotāji marinē svaigos sierus, saimnieces mājās veiksmīgi uzlabo puscieto sieru garšas.
Stipras un vājas

Marinēšana formulēta kā produktu apstrāde ar skābes šķīdumu, lai produktus konservētu, saīsinātu to pagatavošanas laiku, uzlabotu garšu un konsistenci. Marinēšanas uzdevums attiecībā uz sieru ir šā produkta garšas papildināšana un daudzveidošana.
Sieram marinādi nevajadzētu gatavot ar etiķskābi vai citronskābi. Pamatizejviela ir olīveļļa vai citas augu eļļas, kurām nav izteikta garša, un citrona sula vai dažādas citas dabīgās sulas, piemēram, jāņogu, zemeņu, ananasu, upeņu. Ja sieru ēdīsiet ātri, lietojiet olīveļļu, ja pāris dienu turēsiet ledusskapī, ņemiet citu eļļu, jo olīveļļa vēsumā kļūst graudaina.
Ne katrs siers ir piemērots marinēšanai. Droši var izvēlēties puscietos sierus: Smiltenes Krievijas, Holandes, Talsu Deviņkalnu, Smiltenes MAAZDAMER, Jaunpils Spēkavīru, Zelta, Bauskas vai mīkstos sierus: Lazdonas Balto biezpiena sieru, ELPA Kazdangas, Dundagas, Mare. Var marinēt pat pikanto Latvijas sieru un Bakšteinu, tiem rodas ļoti savdabīga, pat maiga garša, kas labi sader ar pamatgaršu.
Visinteresantākais, sierus marinējot, ir tas, ka nekad nevar precīzi prognozēt un pateikt, kāda garša produktam izveidosies. Var tikai nojaust…
Marinādes iedalās stiprās (bagāta garšvielu buķete), vājās (izvēlas nedaudz garšvielu), skābās (izvēlas tikai skābas sulas), saldskābās (sulas, medus vai cukurs).
Šie nosaukumi pasaka priekšā, kāda marinādei būs garša.
Kā marinēt?

Marinēšanai vispiemērotākie ir 1 litra tilpuma stikla cieši noslēdzami trauki. Lai piepildītu šādu trauku, ņem ap 500 g siera, sagriež kumosa lieluma kubiņos vai pirksta resnuma stienīšos. Ja ir vēlēšanās, veido standziņas, trijstūrīšus, bumbiņas. Lai marināde neaizskalo garšvielas (paprikas, asā pipara strēmeles, zaļumi u.c.) burciņas dibenā, tās rūpīgi sarindo gar trauka malām. Gan garšai, gan greznojumam der arī apelsīna un citrona miziņas. Kopā ar sieru var marinēt patisona vai kabača šķēlītes, ziedkāposta rozetes, burkāna ripiņas – būs vēl neparastāks salikums.
Sieru marinādē patur istabas temperatūrā vismaz 24 stundas, lai garšas ievelkas. Pēc tam burciņu liek ledusskapī.
Ja vēlas viesību galda ēdienkarti papildināt ar marinētiem sieriem, tos var pasniegt kā atsevišķu ēdienu. Tad sieru marinēšanai vēlams griezt lielākos gabaliņos – šķēlītēs un stienīšos.
Izbraucienos, piknikos vai ja ierodas negaidīts ciemiņš, marinēts siers ir lielisks papildinājums dārzeņu salātiem, uzlikts uz apgrauzdētām maizītēm, arī ar ceptiem kartupeļiem, marinētiem artišokiem, olīvām, sēnēm vai biezputru.
Marinādes
• olīveļļa, rozmarīns, citrona sula, laima sula, svaigas dzērvenes
• olīveļļa, dilles, sakapātas ķimenes, granātābolu sula
• olīveļļa, saspiests ķiploks, rozmarīns un timiāns, rožlapiņu ievārījums
• olīveļļa, estragons, šalotes sīpolu ripiņas
• olīveļļa, anīsa zvaigznītes, rozā pipari
• olīveļļa, rabarberu sula, medus, timiāns
• olīveļļa, ķirbis, kanēļa standziņas, apelsīnu šķēlītes, brūnais cukurs
• olīveļļa, citrona sula, apceptas ķirbju sēkliņas, ingvers, ķiploka daiviņas
• olīveļļa, citrona sula, majorāns, sinepes
• olīveļļa, citrona sula, medus, mārrutki
To, kādās proporcijās jāņem sastāvdaļas, stingru nosacījumu nav. Visu noteiks jūsu garšas kārpiņas – marinādi gatavojot, garšojiet, eksperimentējiet.