7 ēdienu receptes ar marinētu sieru: neparasti, bet ļoti gardi! 0
“Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.
Ir daudzi siera izmantošanas veidi. Izmēģināta un apgūta arī siera marinēšana. Rezultāts ir pārsteidzoši labs: siers iegūst jaunu garšu, mazliet izmainās krāsa, un šis produkts atrod vietu jaunos ēdienos, īpaši salātos un uzkodās.
Marinētu sieru varam sagatavot paši vai nopirkt veikalā, jo arī piena pārstrādes uzņēmumi Latvijā tādu gatavo (AS Jaunpils pienotava, Rankas piens, Limbažu siers).
Uzņēmumos marinēto sieru marināžu garšu buķete nav tik bagāta un daudzveidīga, kā tas iespējams mājas apstākļos. Lielražotāji marinē svaigos sierus, saimnieces mājās veiksmīgi uzlabo puscieto sieru garšas.
Stipras un vājas
Marinēšana formulēta kā produktu apstrāde ar skābes šķīdumu, lai produktus konservētu, saīsinātu to pagatavošanas laiku, uzlabotu garšu un konsistenci. Marinēšanas uzdevums attiecībā uz sieru ir šā produkta garšas papildināšana un daudzveidošana.
Sieram marinādi nevajadzētu gatavot ar etiķskābi vai citronskābi. Pamatizejviela ir olīveļļa vai citas augu eļļas, kurām nav izteikta garša, un citrona sula vai dažādas citas dabīgās sulas, piemēram, jāņogu, zemeņu, ananasu, upeņu. Ja sieru ēdīsiet ātri, lietojiet olīveļļu, ja pāris dienu turēsiet ledusskapī, ņemiet citu eļļu, jo olīveļļa vēsumā kļūst graudaina.
Ne katrs siers ir piemērots marinēšanai. Droši var izvēlēties puscietos sierus: Smiltenes Krievijas, Holandes, Talsu Deviņkalnu, Smiltenes MAAZDAMER, Jaunpils Spēkavīru, Zelta, Bauskas vai mīkstos sierus: Lazdonas Balto biezpiena sieru, ELPA Kazdangas, Dundagas, Mare. Var marinēt pat pikanto Latvijas sieru un Bakšteinu, tiem rodas ļoti savdabīga, pat maiga garša, kas labi sader ar pamatgaršu.
Visinteresantākais, sierus marinējot, ir tas, ka nekad nevar precīzi prognozēt un pateikt, kāda garša produktam izveidosies. Var tikai nojaust…
Marinādes iedalās stiprās (bagāta garšvielu buķete), vājās (izvēlas nedaudz garšvielu), skābās (izvēlas tikai skābas sulas), saldskābās (sulas, medus vai cukurs).
Šie nosaukumi pasaka priekšā, kāda marinādei būs garša.
Kā marinēt?
Marinēšanai vispiemērotākie ir 1 litra tilpuma stikla cieši noslēdzami trauki. Lai piepildītu šādu trauku, ņem ap 500 g siera, sagriež kumosa lieluma kubiņos vai pirksta resnuma stienīšos. Ja ir vēlēšanās, veido standziņas, trijstūrīšus, bumbiņas. Lai marināde neaizskalo garšvielas (paprikas, asā pipara strēmeles, zaļumi u.c.) burciņas dibenā, tās rūpīgi sarindo gar trauka malām. Gan garšai, gan greznojumam der arī apelsīna un citrona miziņas. Kopā ar sieru var marinēt patisona vai kabača šķēlītes, ziedkāposta rozetes, burkāna ripiņas – būs vēl neparastāks salikums.
Sieru marinādē patur istabas temperatūrā vismaz 24 stundas, lai garšas ievelkas. Pēc tam burciņu liek ledusskapī.
Ja vēlas viesību galda ēdienkarti papildināt ar marinētiem sieriem, tos var pasniegt kā atsevišķu ēdienu. Tad sieru marinēšanai vēlams griezt lielākos gabaliņos – šķēlītēs un stienīšos.
Izbraucienos, piknikos vai ja ierodas negaidīts ciemiņš, marinēts siers ir lielisks papildinājums dārzeņu salātiem, uzlikts uz apgrauzdētām maizītēm, arī ar ceptiem kartupeļiem, marinētiem artišokiem, olīvām, sēnēm vai biezputru.
Marinādes
• olīveļļa, rozmarīns, citrona sula, laima sula, svaigas dzērvenes
• olīveļļa, dilles, sakapātas ķimenes, granātābolu sula
• olīveļļa, saspiests ķiploks, rozmarīns un timiāns, rožlapiņu ievārījums
• olīveļļa, estragons, šalotes sīpolu ripiņas
• olīveļļa, anīsa zvaigznītes, rozā pipari
• olīveļļa, rabarberu sula, medus, timiāns
• olīveļļa, ķirbis, kanēļa standziņas, apelsīnu šķēlītes, brūnais cukurs
• olīveļļa, citrona sula, apceptas ķirbju sēkliņas, ingvers, ķiploka daiviņas
• olīveļļa, citrona sula, majorāns, sinepes
• olīveļļa, citrona sula, medus, mārrutki
To, kādās proporcijās jāņem sastāvdaļas, stingru nosacījumu nav. Visu noteiks jūsu garšas kārpiņas – marinādi gatavojot, garšojiet, eksperimentējiet.
Receptes!
Siers ar gurķi, Ķīnas kāpostu un redīsiem
• 250 g marinēta Holandes siera (vai Krievijas, Bauskas, Spēkavīra)
• 3 nelieli gurķi
• 5–6 redīsi
• tomāts
• salātu lapas
• 100 g Ķīnas kāpostu
• pētersīļu, seleriju zaļumi
Mērcei:
• olīveļļa, etiķis, sāls, cukurs, malta paprika, malti pipari
Sieru sagriež kubiņos, nomazgātus gurķus plānās šķēlītēs, kāpostus un redīsus sasmalcina, sajauc ar pētersīļu un seleriju zaļumiem un mērci. Pieliek lapu salātus un tomātu šķēlītes.
Ar tomātiem, papriku un gurķiem
• 250 g marinēta Talsu Deviņkalnu vai Talsu siera
• 2 gurķi
• 2 tomāti
• 5 redīsi
• 1 sarkanā paprika
• 100 g loku
• pētersīļu zaļumi
• saišķītis diļļu
• 1 vārīta ola
Mērcei:
• olīveļļa, etiķis, sāls, cukurs, malta paprika, malti pipari
Sieru sagriež kubiņos, nomazgātus gurķus, papriku, tomātus, redīsus sagriež vienādās šķēlītēs, sajauc ar zaļumiem un mērci, pārkaisa ar sasmalcinātu olu, diļļu un pētersīļu zaļumiem.
Ar āboliem, gurķiem un kātu seleriju
• 250 g marinēta Baltā biezpiena siera
• 3 gurķi
• 2 āboli
• 2 tomāti
• 1 selerijas kāts
• 100 g salātu
• ¼ citrona sula
• 100 g skābā krējuma
• sāls, cukurs
Sieru un seleriju sagriež gabaliņos, gurķus, ābolus sarīvē uz rupjās dārzeņu rīves. Salātus saplucina, pievieno ar citrona sulu, sāli un cukuru sajauktu krējumu. Samaisa, rotā ar salātu lapiņām un tomātu šķēlītēm.
Ar marinētām bietēm, kāpostiem un burkāniem
• 250 g marinēta Kazdangas siera
• 100 g marinētu biešu
• 1 burkāns
• 1 glāze sašķērētu svaigu kāpostu
• citrona sula
• sāls, cukurs
• augu eļļa
• sezama sēkliņas
Sieru sagriež kubiņos, burkānu sarīvē, kāpostus sastampā, līdz kļūst mīksti. Visus produktus sajauc un pārlej ar salātu mērci.
Ar seleriju, rozīnēm un riekstiem
• 250 g marinēta Kazdangas siera Mare
• 2–3 burkāni
• 1 neliela selerija
• 3 ēdamkarotes rozīņu
• 3 ēdamkarotes notīrītu riekstu
• bezpiedevu jogurts
• citrona sula
• nedaudz rīvētas citrona miziņas
• sāls, cukurs
Sieru sagriež kubiņos, seleriju sarīvē salmiņos un apslaka ar citrona sulu. Burkānus smalki sarīvē. Produktus sajauc, pēc vēlēšanās pievieno nomazgātas, uzbriedinātas rozīnes, saberztus riekstus, sarīvētu citrona miziņu, cukuru un sāli. Samaisa ar jogurtu.
Ar burkāniem, rupjmaizes grauzdiņiem un medu
• 250 g marinēta jāņu vai ķimeņu siera
• 200 g rupjmaizes grauzdiņu
• 2–3 burkāni
• 3–4 ēdamkarotes augu eļļas
• 10 žāvētas plūmes
• medus
Sieru sagriež kubiņos, burkānus sarīvē uz rupjas rīves, sajauc ar grauzdiņiem. Pievieno uzbriedinātas sasmalcinātas plūmes, medu, sieru. Pārlej ar salātu mērci.
Ar kūpinātu šķiņķi, puraviem un olām
• 250 g marinēta siera (Jaunpils Spēkavīrs vai Bauskas)
• 200 g kūpināta šķiņķa
• 2 āboli
• 1 puravs
• 2 olas
• 3 ēdamkarotes skābā krējuma
• sāls, cukurs
• malti melnie pipari
• zaļumi
Sieru un šķiņķi sagriež strēmelēs. Ābolus nomizo, sagriež kubiņos, samaisa ar skābā krējuma mērci un sīki sagrieztiem zaļumiem. Novārītas olas sagriež ripiņās, puravus gredzenos. Pārklāj salātus. Pārkaisa zaļumus.