Marinēts lasis ar asumiņu: Somijā iecienīta recepte 0
Māra Lapsa, žurnāla “Praktiskais Latvietis” žurnāliste: Mājās revidējot mantas, atradu ne vien pirms kāda laika nopirktu un aizmirstu šalli, vairākas plauktā ieliktas, neizlasītas grāmatas, bet arī ēdienu recepšu žūksnīti, ko biju saglabājusi, lai izmēģinātu un pārliecinātos, vai aprakstītos gastronomiskos labumus gribēšu iekļaut savā ēdienkartē vai ne. Pārlūkojot receptes, sapratu, ka visātrāk pie rezultāta tikšu, izmantojot Somijā iecienītu mazsālīta laša gatavošanas metodi. Šī ziemeļtauta uzskata – lai maigajai zivij piešķirtu asumu, marinējot tai jāpiešauj mazliet degvīna.
Laša vai foreles marinēšanai vajag jūras sāli, melnos piparus, svaigas dilles un degvīnu. Vispirms ar pinceti vai nazi izvelk asakas. Pēc tam zivs fileju liek uz cepamā papīra ar ādu uz leju. Bagātīgi uzkaisa jūras sāli un mazliet melno piparu. Pievieno dažus diļļu zariņus. Uzlej lasim degvīnu, cieši aizloka cepamo papīru un zivi apgriež uz šķīvja otrādi. Ievieto ledusskapī, lai marinējas līdz nākamajai dienai. Pasniedzot sagriež plānās šķēlītēs.