Ar etiķi 2
• 1 kg ķirbja
• 300 ml ūdens
• 110 g cukura
• 80 ml 9% etiķa
• kanēļa standziņa
• 10 krustnagliņas
Ķirbi nomizo un sagriež gabaliņos. Katlā ielej ūdeni, pieber cukuru un garšvielas, uzvāra. Kad marināde gatava, pieber ķirbju gabaliņus un vāra 5–8 minūtes. Tad pievieno etiķi un karsē, līdz ķirbji kļūst caurspīdīgi. Vēsumā labi glabājas ilgu laiku.
No kā atkarīgs rezultāts?
• Gatavais produkts atkarīgs ne tikai no receptes un pagatavošanas, bet arī ķirbju šķirnes. Ļoti garšīgi ir marinēti muskata ķirbji, sviesta–riekstu un citi stingrie ķirbji. Savukārt tā sauktie putras ķirbji būs miltaini un tiešām reti kuram garšos. Vairākreiz uzlejot marinādi, rezultāts ir labāks, bet ne tuvu marinētam muskata šķirnes ķirbim.
• Ja pieliek par daudz krustnagliņu, ķirbji glabājot var iekrāsoties tumšāki, turklāt stiprā garša nomāc visas pārējās garšas nianses.
• Ja vāra lielu daudzumu ķirbju, jādomā, kā gabaliņus strauji atdzesēt, jo, kamēr lēnām visus sapilda burkās, apakšējie jau izšķīduši.
• Ja grib uzglabāt ilgu laiku, ķirbjus var pasterizēt +85 °C aptuveni 10–15 minūtes (800 ml burciņas), tikai tad ķirbjiem pēc vārīšanas jābūt vidēji stingriem, tie nedrīkst būt mīksti.
SVARĪGI
Marinējot galvenais ir nepārvārīt ķirbju gabaliņus, jo pārāk mīksti vairs nav tik garšīgi. Katrai šķirnei vārīšanas laiks atšķiras, bet vidēji tas ir apmēram 10 minūtes. Vāra tik ilgi, līdz ķirbju gabaliņi kļūst nedaudz caurspīdīgi. Vēl viena pazīme – gabaliņos var redzēt gaišās šķiedras.