Marinēti ķiploki kļūst zilgani. Kas par vainu? 0

“Mēģināju marinēt ķiplokus, taču daži iekrāsojās zili zaļi.
 Kāpēc tā notika? Vai tie vairs lietojami uzturā?
” VINETA Jelgavā

 “Pagājušajā gadā marinēju ķiplokus pēc receptes, bet tie kļuva zili un nebija ēdami. Reizēm arī marinētu gurķu burkās ķiploki paliek zili. Kāpēc?” AGATE Ķekavas novadā

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Skorpions – 19. novembris, Strēlnieks – 24. jūlijs: laimīgākā diena 2025. gadā katrai zodiaka zīmei
TV24
“No tautas tāpēc šogad noslauks pēdējo kapeiku!” Izrādās, ka valdības budžetā ierakstīts – “Latvenergo” jāiemaksā vismaz 200 miljoni eiro nodokļos
Receptes
Jāmeklē, dārgi, nav laika? 15 produkti, ko turēt pa rokai, lai atvieglotu veselīgu ēšanu visas nedēļas garumā
Lasīt citas ziņas

Ir vairāki iemesli, kāpēc konservējot ķiploki kļūst zilganzaļi un sabojājas to garša.

Vainojams var būt jodētais sāls, kuru saimnieces reizēm izmanto marinādēs, lai gan parasti iesaka lietot visparastāko rupjo galda sāli bez jebkādām piedevām.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ja ķiplokus konservēšanai esat iegādājušies lielveikalā, pastāv risks, ka tie ir transgēnie, kuri ir modificēti ar kukaiņu gēniem, tādēļ tajos esošais varš reaģē ar skābēm un veidojas vara sāļi, kas ir zaļganā krāsā.

Ja burkas pēc pasterizācijas nav novietotas tumšā vietā, pastāv lielāks risks, ka tie paliek zili.

Ja ķiploki auguši slapjā vietā vai arī vasara bijusi vēsa, turklāt lietaina, tie arī reizēm iegūst zilu krāsu, sausumā augušie tā neuzvedas.

Saimnieces novērojušas, ka, marinējot ķiplokus ar etiķi, tie biežāk kļūst nedaudz iezilgani, savukārt citronskābē tā nenotiekot. Šim apgalvojumam gan nav zinātniska pamatojuma.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.