Marinētas pīles cepetis 0
Recepti iesaka Dailes teātra kafejnīcas šefpavāre Aiga Zvejniece:
“Lai vistas cepetis būtu sulīgāks, pirms cepšanas putnam iegriež zem ādas un iepilda maisījumu, kas pagatavots no sviesta, ķiplokiem un dillēm. Cepoties ar garšaugiem bagātinātais sviests sajauksies ar putna taukvielām, līdz ar to gaļa būs mīkstāka. Vistu nedrīkst pārcept! Putnu parasti cep tik stundu, cik vista vai pīle sver, piemēram, ja sver pusotra kilograma, cep pusotras stundas.
Ja cepetis sanācis maigs, kā piedevu tam var pagatavot pikantu mērcīti. Ņem tauciņus un šķidrumu, kas iztecējis no cepeša, pievieno sarkanvīnu un barbekjū kečupu un noreducē/novāra, līdz iztvaikojusi puse no šķidruma daudzuma.”
Sastāvdaļas
• pīle
• svaigi spiesta apelsīnu sula
• apelsīnu sula pakā
• pāris ķiploka daiviņu
• naža gals kanēļa
• soja
• medus
• Vusteršīras mērce
• sāls
• pipari
Pildījumam
• dārzeņi (burkāni, kartupeļi, kāļi, selerija)
• vai āboli, plūmes, sautēti kāposti
• vai vārīti griķi
Pagatavošana.
Pirms cepšanas pīli vismaz divas dienas notur marinādē, kas pagatavota no svaigi spiestas apelsīnu sulas un apelsīnu sulas pakā (1:1), sojas, Vusteršīras mērces, medus, kanēļa, ķiploka, pipariem un sāls. Šo marinādi gan ielej putnā, gan aplaista tā sānus, dienā divas trīs reizes pagroza marinādē. Kad tas izdarīts, pīli ar visu marinādi liek atpakaļ ledusskapī.
Pildījumam var izmantot dārzeņus: kartupeļus, kāļus, burkānus, seleriju, var pildīt ābolus un žāvētas plūmes vai sautētus kāpostus, var arī pamēģināt kaut ko neparastāku, piemēram, pildīt iepriekš izvārītus griķus, kas sacepti ar sīpoliem. Tie, sasūkušies ar pīles taukiem, garšos pasakaini.
Pīles vēderu sasprauž ar koka zobu bakstāmajiem vai garākiem kociņiem, bet spārnus aptin ar foliju, lai neapdeg. Cep 150 grādos 2,5–3 stundas, ik pēc pusstundas aplaistot ar cepeša buljonu.