Lasis zaļumu mundierī 1
Rūdolfs kādreiz bija devies komandējumā uz Zviedriju un, būdams jaunu iespaidu varā, pastāsta, kā zviedri gatavo mazsālītu lasi. Izrādās, to dara diezgan atšķirīgi no mums. – No vairākiem garšaugiem – sasmalcinātām dillēm, pētersīļiem un timiāna vai bazilika un piparmētrām, vai arī tikai no dillēm – gatavo zaļumu marinādi, ar ko 2–3 mm biezumā noziež laša fileju un tad to ietin avīzē. Laikrakstu izvēlas nevis aiz taupības, bet gan tāpēc, ka avīžu papīrs ļoti labi uzsūc mitrumu, – smej speciālists un piebilst, ka šāds mazsālītais lasis vizuāli līdzinoties suši – zviedri to griežot plānās šķēlēs un liek salātos vai uz maizītēm.
Pavārs atklāj vēl kādu no skandināviem aizgūtu mazsālīta laša recepti, kur galvenā loma iedalīta citrusaugļiem. Laša filejas iemarinēšanai ņem 1 citronu, 1 apelsīnu un 1 laimu, nomizo, sagriež ļoti plānās šķēlītēs (tā, lai gaisma spīd cauri) un blīvi kārto apkārt laša filejai. Lai zivij piešķirtu vēl kādu garšas noti, marinādei pievieno 1 tējkaroti malta kanēļa, 85 g cukura, 100 g sāls un dilles. Citrusaugļos un garšaugos iepakoto zivi ietin avīzē un zem sloga patur 24 stundas. Tādējādi no laša tiek izspiests liekais šķidrums, savukārt to bagātina garšaugu ēteriskās eļļas.