Mans bērns skolā neēd, ko nu? 1
Skolas bērni intensīvi aug, attīstās un mācās, tāpēc vajag daudz enerģijas un gribasspēka, bet to palīdz nodrošināt daudzveidīgs, pilnvērtīgs un veselīgs uzturs. Taču veselībai drošs sāls daudzums, samazināts cukura daudzums, ierobežota miltu konditorejas izstrādājumu pieejamība skolās nav tikai šķēpu laušana par bērnu uzturu skolā. Veselības centra “Vivendi” uztura speciāliste Liene Sondore akcentē vecāku pašu lomu un prasmju pārbaudi – vai veselīgas maltītes bērniem ir pieejamas mājās? Daudzveidīgs un uzturvielām bagāts skolēnu uzturs ir ļoti svarīgs.
Ģimene ir vide, kur veidojas un attīstās skolēna garšas īpašības un ēšanas ieradumi, tai zemapziņā ir noteicošā loma, un tāpēc personisks paraugs var krietni vairāk motivēt un nodrošināt labākus rezultātus. “Tā, kā gatavo mājās, nekad nekur negatavos. Tas jāzina bērniem, un tas jāsaprot vecākiem. Katram mums atmiņā ir mīļākie bērnības ēdieni, kurus īpašā veidā prata pagatavot mīļā vecmāmiņa. Taču ir mainījušies vecāki – daudzi mājās ikdienas steigas, aizņemtības dēļ vairs negatavo, labprātāk izvēlas pusfabrikātus. Tāpēc šobrīd ir bērni, kuri neēd zupas un dārzeņu sautējumus, toties viņi ļoti labi pārzina pusfabrikātus, ikdienā lieto saldus vai sāļus produktus, tiem uzdzerot gāzētus dzērienus”, tā savus vērojumus pauž uztura speciāliste Liene Sondore.