FOTO: Shutterstock

“Mani bērni ir iecienījuši uzlejamos makaronus…” Noskaidrojam, cik kaitīgi patiesībā ir “rolltoni”! 21

“Mani bērni ir ļoti iecienījuši uzlejamos makaronus kā “Rollton” un tamlīdzīgus. Ik pa laikam arī ļauju, jo tas ir ātrs risinājums brīžiem, kad ļoti gribas ēst, bet nav laika gatavot, taču noprotu, ka nekas labs tas nav. Varbūt varat papētīt, kā tad ir ar šiem maģiskajiem makaroniem? Cik kaitīgi tie ir? Varbūt nemaz nav tik traki?” raksta kāda LA.LV lasītāja.

Reklāma
Reklāma
“Putinam steidzami nepieciešama ārstu palīdzība – šoreiz viss ir nopietni.” Eksperts par situāciju Kremļa bunkurā 225
Kokteilis
11 interesanti padomi, kas palīdzēs jums izskatīties jaunākiem, nekā patiesībā esat
Veselam
12 pārtikas produkti, kas palīdzēs tev uzlabot garastāvokli
Lasīt citas ziņas

Lai noskaidrotu atbildi uz šo jautājumu, kas droši vien aktuāla ne viena vien pusaudža ģimenē un ne tikai, pētījām internetā atrodamo informāciju un norādes uz šī produkta iepakojuma. Ja īsumā, tad lasītājai ir taisnība – tas patiešām nav nekas labs.

“Rollton” sastāvā ir daudz un dažādas ķīmiskas vielas, garšas pastiprinātāji. Kā viens no kaitīgākajiem ir mononātrija glutamāts (sintētiska izcelsme, glutamīnskābes nātrija sāls (E-621)).

CITI ŠOBRĪD LASA

Ir veikti daudzi pētījumi, kā šis garšas pastiprinātājs ietekmē veselību, novērojama negatīva ietekme uz maņu, elpošanas, asinsrites, gremošanas orgānu sistēmu un nervu sistēmu. Kā visbiežāk minētie simptomi no šī garšas pastiprinātāja negatīvās ietekmes ir galvassāpes, neskaidra redze, astma, depresija, bronhu spazmas, sirds slimības.

No pārlieku biežas E-621 lietošanas uzturā, var “iedzīvoties” Ķīniešu restorāna sindromā. Tā biežākie simptomi ir: galvassāpes, sejas apsārtums, pastiprināta svīšana, smaguma sajūta kakla/mutes rajonā. Kā arī bieži tiek novēroti krietni nopietnāki simptomi: kakla iekaisums, sāpes krūtīs, paātrināta sirdsdarbība, aizdusa. Vairumā gadījumu, vieglu šī sindroma izpausmi, netiek novēroti nopietni kaitējumi organismam. Kā viens no veidiem, mazināt iespējamo sindroma ietekmi, pirms nātrija glutamāta uzņemšanas pārtikā, ir iedzert vitamīnu B6.

Un tomēr šī produkta garša tik daudzus vilina. Kāpēc tā? Atbilde ir vienkārša.

Mūsu mēle uztver visas garšas īpašības, dažādas mēles daļas uztver atšķirīgas garšas nianses: mēles gals – saldumu, sānu daļa – skābumu, bet aizmugurējā daļa – rūgtumu, taču nātrija glutamānu uztver visa mēles virspuse, līdz ar to tiek dots lielāks kairinājums, garša šķiet pilnīgāka. Lietojot bieži uzturā E-621, zūd spēja uztvert dabīgu produktu garšas nianses. Tāpēc maziem bērniem nav ieteicams dot uzturu ar šo garšas pastiprinātāju.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.