Mango un aveņu kūka 0
Pistāciju smilšu mīkla
Mandeļu milti – 200 g
Pūdercukurs – 70 g
Sāls – 4 g
Pistācijas (maltas) – 100 g
Sviests – 100 g
Olu dzeltenumi – 18 g
Biskvītam
Mandeļu milti – 80 g
Olas – 110 g
Cukurs – 60 g
Mango krēmam
Mango biezenis – 400 g
Olu baltumi – 80 g
Olu dzeltenumi – 72 g
Želatīns – 10 g
Cukurs (1) – 50 g
Ūdens (1) – 50 g
Cukurs (2) – 200 g
Ūdens (2) – 100 g
Aveņu krēmam
Avenes (saldētas) – 400 g
Olu baltumi – 80 g
Olu dzeltenumi – 72 g
Želatīns – 10 g
Cukurs (1) – 50 g
Ūdens (1) – 50 g
Cukurs (2) – 200 g
Ūdens (2) – 100 g
Pagatavošana.
Vispirms gatavo pistāciju smilšu mīklu. Pistācijas samaļ pulverī, tad visas sastāvdaļas sablendē viendabīgā masā. Izklāj kūkas formā (~30 cm diametrā) un cep aptuveni 10–15 minūtes iepriekš sakarsētā krāsnī 180 grādos.
Tad gatavo biskvītu: olas saputo ar cukuru līdz stingrām putām, pēc tam viegli iecilā mandeļu miltus. Biskvītu lej iepriekš sagatavotā formā, cep 175 grādos aptuveni 20 minūtes vai tik ilgi, līdz, iedurot koka irbulīti, masa pie tā nelīp.
Gatavo krēmus – procedūra abiem ir vienāda.
Želatīnu uzbriedina ūdenī (1). Ūdens peldē maisot karsē olu dzeltenumus, cukuru (1) ar mango vai aveņu biezeni, līdz masa sasniedz 85 grādu temperatūru.
Paralēli puto olu baltumus un vāra cukura sīrupu: katliņā liek cukuru (2), ūdeni (2) un karsē, kamēr veidojas cukura sīrups (līdz 118 grādu temperatūrai).
Kad sīrups gatavs, to tievā strūkliņā lej klāt saputotajam olu baltumam un puto, kamēr izveidojas stingras, baltas putas.
Izkausē uzbriedināto želatīnu un pievieno augļu vai ogu masai, tad sajauc kopā augļu-ogu un olu baltumu masu. Vienmērīgi samaisa. Lej formā uz pistāciju smilšu mīklas pamatnes, starp mango un aveņu krēmiem ieklāj biskvītu. Liek kūku ledusskapī sastingt. Dekorē ar ogām.
Recepti piedāvā RIMI