Rīdzinieki ballējas restorāna “Fifii” atklāšanas ballītē.
Rīdzinieki ballējas restorāna “Fifii” atklāšanas ballītē.
Publicitātes foto

“Man par to, ka es daru savu darbu, neviens “tējas” naudu nemaksā!” Izvēršas asa diskusija par dzeramnaudas atstāšanu restorānos 145

Tērzēšanas platformā “Threads” izvērtusies aktīva diskusija par dzeramnaudu atstāšanu apkalpojošajam personālam sabiedriskās ēdināšanas iestādēs.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
2025. gads sola “stabilu melno svītru” 5 zodiaka zīmēm
Veselam
Kā tad ir pareizi ēst hurmas – ar vai bez mizas? Uztura speciālistiem ir kategoriska atbilde
Lasīt citas ziņas

Diskusijas autors vaicā: “Tavs restorāna rēķins ir € 53.47, cik atstāsi “tējai”?” Viedokļi šajā jautājumā dalās: vieni labprāt atstāj aptuveni 10% no rēķina, savukārt, citi neizprot šo “tējas naudas” kultūru, minot, ka viesmīļi par savu darbu jau saņem algu.

Ne mazums diskusijas dalībnieku noradīja, ka skaidru naudu bieži neizmanto, tāpēc atstāt dzeram naudu tīri praktisku iemeslu dēļ ir visai sarežģīti.

CITI ŠOBRĪD LASA

-Samaksāšu 55€. Neizprotu un neatbalstu to tējas naudas būšanu.

-Ja apkalpošana ir bijusi tiešām laba, tad protams attiecīgi 5-10€, ja vienkārši atnāk kaut ko bubina un vēl tur kas, tad nu sorry.
Mēs Lietuvā bijām un iztērējam 50€ “tējas nauda”- 20€. Puisis bija fantastisks, jautrs, enerģētisks zināja, ko ieteikt.
Bet nu katrs jau savādāks.

-Tēja man nav atkarīga no cenas. Nu labi, dažreiz ir. Ja man ir uz rokas 55 eiro, tad atlikumu, lai patur. Bet savādāk tā ir runa par attieksmi. Par apkalpošanu. Tējas naudu atstāju reti, jo neuzskatu to, kā obligātu prasību.

-Es parasti tik daudz neapēdu viena, bet šajā gadījumā 5€ atstātu, ja būtu laba apkalpošana. Ikdienā ļoti bieži kaut kur ēdu un atstāju 2-3€ dzeramnaudu (rēķins <30€). Ir bijis, kad ir nereāli laba apkalpošana un tad atstājām 20€ tējas naudu. Bet tas vienreiz-divreiz ir bijis. Es labāk biežāk un pa mazliet. Ja apkalpošana nav bijusi laba, tad neatstāju neko. Klubos/bāros, sūtot dzērienu, uzmetu 1€ pa virsu katram dzērienam. Liekas sīkums, bet bārmenim patīkami. Bet nu – katrs savu naudu tērē, kā grib!

-Atkarībā no servisa un ēdiena. Ja ļoti patika un viss garšoja, tad 6.53€, ja “normāli, ēst var”, tad pāris eiro. Ja bija pavisam slikti, tad, iespējams, necik.

-Sen jau piekopju praksi neatstāt tējas naudu, tikai ļoti īpašos gadījumos. Uzņēmēji ir uzlikuši smukus procentus īpaši uz dzērieniem, tāpēc attiecīgi jāmaksā algas, nevis klientam jādod dzeramnauda, jo oficiants slikti pelna!

Reklāma
Reklāma

-Man par to, ka es daru savu darbu, neviens “tējas” naudu nemaksā, kāpēc gan tad lai restorāni būtu kaut kāds izņēmums?!

-Necik. Ikdienā maks stāv mājās. Skaidru naudu rokās esmu ņēmis vienu reizi pēdējā gada laikā. Maksāju tikai ar telefonu vai pulksteni.

-Maksāšu ar karti. Tātad neko.

-Pieturos pie standarta 10%, ja viss. Ja ir trūkumi, attiecīgi mazāk.

-Ja apkalpošana un ēdiens bija tāda, ka jutos gandarīta, tad 10%, 5 eur šajā gadījumā. Visos citos – neko neatstāju, man šķiet nesaprotama šī “tējas nauda” kaut kādai noteiktai pakalpojumu sniedzēju grupai.

-Atkarībā no apkalpošanas, līdz apaļiem 54 eiro varbūt un ietu prom. Ja ar karti, tad neko.

Man šķiet neloģiska izvēle maksāt dzeramnaudu oficiantiem, bet, piemēram, veikala pārdevējam – nē. Nedod Dievs vēl gribēsi pateikties ārstam!

Un Amerikas obligātā dzeramnaudas maksāšana ir sabojājusi pasauli, jo viņi cilvēkus pie tā ir pieradinājuši. Citiem par vienkārši sava darba darīšanu jāiztiek ar algu, oficianti ir labāki, tiem vēl piemaksā klients.

-Pati esmu strādājusi par viesmīli un zinu kā tas ir, kopš tā laika praktiski vienmēr atstāju €. Ja laba apkalpošana tad vismaz 3€, ja tā nu tā tad tāpat 1 eiro. Klubos vai bāros vienmēr 1€ uzlieku pa virsu, jo tiem bārmeņiem ir savs vaibs un nav žēl.

Post by @a.minnings
View on Threads

LA.LV Aptauja

Vai ieturot maltīti ārpus mājas, mēdz atstāt tējas naudu?

  • Kā kuru reizi
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.