Mamma gandrīz piedzīvo infarktu: kopā ar zivīm skolēnu pusdienās – tārpi 33
Ingrīda Mičāne, “Latvijas avīze”
Pagājušās nedēļas vidū Rīgas 64. sākumskolas 1.–2. klašu skolēni saņēma kārtējo pārtikas paku. Pēc tās pārnešanas mājās kāda skolēna mamma atvēra pakā esošu zivju konservu kārbu un gandrīz piedzīvoja infarktu – zivju gabaliņiem pāri gozējās kaut kas ļoti līdzīgs tārpiem.
“Esam saņēmuši satraucošu ziņu no skolēna vecākiem, ka, atverot pārtikas pakā esošos makreles konservus, radās nopietnas šaubas par kvalitāti. Aicinām pārliecināties par produkta kvalitāti vai nelietot to vispār. Apdraudējuma veselībai nav, bet uzskatām par savu pienākumu šo informāciju izplatīt,” norāda vadība.
Šīs skolas skolēna mamma Indra stāsta, ka katrs bērns paku saņem vienreiz desmit dienās un līdz šim pretenzijas pret saturu nav bijušas.
“Pakā ir kartupeļi, burkāni, vārītas bietes, rīsi, piens, krēmsiers, sausmaizītes, cūkgaļas konservi. Jā, un katrreiz viena kārba šo zivju konservu. Vienmēr gan neatveram, tā ka pamazām veidojas krājumi. Uzzinot, ka šoreiz esot tārpi, atvēru, bet viss ir kārtībā, tā ka vaina laikam tikai konkrētajā kārbā,” teic Indra.
Atrod parazītus
Uzzinot par notikušo, “Latvijas Avīze” ceturtdien vērsās Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD) ar jautājumu par attiecīgo konservu kvalitāti. Tam sekoja PVD inspektoru vizīte minētajā izglītības iestādē, bet pēc tam – arī uzņēmumā.
“Saņemot informāciju par tārpainiem konserviem, PVD veica pārbaudi. Pārbaudē inspektori konservos “Skumbrija savā sulā ar eļļu”, kas ražoti SIA “Karavela” (partijas nr. LVA013985EK) konstatēja nedzīvus zivju parazītus. Lai gan parazīti ražošanas procesā gājuši bojā un patērētāju veselību neapdraud, tiem nekādā gadījumā nav jābūt konservos,” norāda PVD pārstāve Ilze Meistere.
Noskaidrojies, ka šī paša ražotāja šīs pašas partijas zivju konservi iekļauti arī citu Rīgas skolu pārtikas pakās, tāpēc ēdināšanas pakalpojuma sniedzējam (“Baltic Restaurants Latvia “Daily””) tika uzdots tos izņemt no vēl neizdalītajām pārtikas pakām šajā un citās mācību iestādēs, kā arī iespēju robežās informēt skolēnu vecākus.
“Par laimi, šādu konservu kārbu nebija daudz – šīs skolas pakās bijām ielikuši tikai daļu no minētās partijas. Pēc informācijas saņemšanas operatīvi paspējām izņemt šos konservus no pārējām pakām, kuras bija sagatavotas citām skolām. Paši atvērām pāri palikušās 20 kārbas, un acīmredzamus parazītus neatradām, tomēr skaidrs, ka konservi jāizmet, neko darīt,” tā “Latvijas Avīzei” atzina “Baltic Restaurants” valdes loceklis Guntis Bredovskis.
Brāķi atsauc
Uzņēmuma līdzīpašnieks Andris Bite “Latvijas Avīzei” apliecina, ka pārbaude notikusi, kā iznākumā uzņēmums atsauc minētos konservus no tirdzniecības. Atsaukšanas iemesls – daļā produkcijas konstatēta zivju parazīta nematodes klātbūtne, norāda Bite.
“Veicot iekšējo izmeklēšanu, konstatējām, ka zivs izejvielas partija saņemta no sertificēta piegādātāja, saņemšanas un ražošanas kontroles pierakstos nav reģistrēts, ka šī zivs izejvielas partija būtu piesārņota ar vizuāli redzamiem parazītiem. Šāds piesārņojums nebija konstatēts arī šīs produktu partijas laboratoriskās kontroles laikā.
To apliecina arī PVD atsūtītie laboratoriskās kontroles testēšanas pārskati, kur tikai divos no astoņiem paraugiem konstatēta parazīta klātbūtne,” norāda A. Bite.
Viņš arī informē, ka konservi ražošanas procesā tiek sterilizēti augstā temperatūrā, tādēļ šie zivju parazīti nav kaitīgi cilvēka veselībai, bet “jebkurā gadījumā tas ir piesārņojums, kuram produktā nevajadzētu būt”.
Uzņēmumā arī norāda – ja kāds iegādājies minētos konservus (“Skumbrija savā sulā ar eļļu”, 240 g, L2 340M LVA013985EK, 04.12.2020., derīguma termiņš 04.12.2023.), tos kopā ar čeku var atdot atpakaļ veikalā vai arī uzņēmumā, par kompensāciju tikšot gādāts.