Foto: Dainis Bušmanis

Ar tukšu vēderu nav karošana! No kā sastāv karavīra ēdiena paka? 13

Juris Ulmanis, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
RAKSTA REDAKTORS
Bez vainas vainīgs? Mirklī, kad trīs bērnu tēva Artūra kontā ienāca 200 eiro, viņš kļuva par bīstamu krāpnieku!
7 iemesli, kāpēc jūs nespējat zaudēt svaru pat, ja pārtiekat tikai no vienas salāta lapas
“Asaras acīs!” Tantiņas pie Matīsa kapiem tirgo puķu vainagus. Kāds izsauc policiju, bet viņa rīcība pārsteidz
Lasīt citas ziņas

Viena Senās Romas leģiona karavīru paēdināšanai ik dienu bija nepieciešamas 120 aitas vai 60 cūkas, tādēļ romieši karagājienos medīja un ēda visu, ko varēja nomedīt. Eiropas bruņinieki krusta karos nereti kaujā devās tik izbadējušies, ka pārtrauca cīnīties, tiklīdz bija tikuši līdz pretinieku pārtikas noliktavai. Tas krustnešiem maksāja zaudējumu vismaz divās nozīmīgās batālijās. Arī Napoleona armija regulāri saskārās ar badu, tādēļ bez žēlastības izēda visu, ko atrada iekarotajās zemēs.

Maltīte kaujas laukā
CITI ŠOBRĪD LASA

Pagātnes bēdīgā pieredze nostiprinājusi politiķu un ģenerāļu aprindās pārliecību, ka karavīriem augsta cīņasspara uzturēšanai ir jābūt paēdušiem.

Turklāt maltītei jābūt gatavai ēšanai un ērti notiesājamai kaujas apstākļos, nevis uz uguns vārītas putras bļodiņai. Tādēļ vismaz NATO valstu armijās kopš pagājušā gadsimta beigām karavīriem tiek izsniegta sausās pārtikas deva.

Latvijas armijā šādas kompaktas pārtikas pakas parādījās vien 2006. gadā NATO samita laikā, toreiz tās tika iepirktas no lietuviešiem. Pirms tam mūsu karavīri tika ēdināti armijas virtuvēs, liekot plastmasas maisiņos maizi, speķi un citus produktus. Tikai kopš 2008. gada sausās uzturdevas tiek sistemātiski iepirktas un izsniegtas mācībās esošajiem karavīriem un zemessargiem.

Nacionālā virtuve kaujas laukā

Lai arī paku komplektēšanas princips NATO valstu armijās ir līdzīgs, ēdienu izvēle ievērojami atšķiras. Tajā iekļauti gan katras tautas nacionālie ēdieni, gan arī eksotiski produkti. Latvijas karavīru ēdienkarte izceļas ar daudzveidību, lielākoties produkcija ir vietējās izcelsmes.

Lai karavīriem nebūtu jāēd vienveidīga maltīte, pieejami vismaz deviņu veidu pamatēdieni ar gaļu.

Piemēram, vistas gaļa ar rīsiem, gaļa ar makaroniem, gaļas sautējums ar grūbām, pupiņas ar gaļu, gaļa ar dārzeņiem, sautēta liellopa gaļa mērcē, liellopa aknas krējuma mērcē, zirņu biezenis ar kūpinātu cūkgaļas krūtiņu vai cūkgaļa ar griķiem.

Pamatēdiena svars ir 240 gramu, un pārtikas pakā ir arī 100 grami rudzu maizes, ātri pagatavojama biezputra ar augļiem, ogām vai citām piedevām, 40 grami šokolādes vai konfekšu, paciņa džema, medus, riekstu, rozīņu vai citu žāvētu augļu.

Ēdiena iesaiņojums ļoti atgādina lidmašīnu ekonomiskās klases piedāvājumu, vienīgi gaļas pamatēdiens ir viegli attaisāmā skārda konservu kārbā, nevis ar pārtikas plēvi pārvilktā folijas traukā.

Dzērienu piedāvājumā ir ātri pagatavojams sausais kafijas maisījums un tējas maisiņš, kā arī cukura graudiņi. Ūdens gan jāsagādā atsevišķi. Parasti karavīri to nēsā līdzi metāla blašķē. Pakā ir arī ūdensdrošā maisiņā ielikta sērkociņu kastīte, mitrās salvetes, plastmasas karote un sausais spirts ēdiena uzsildīšanai.

Ērti apēst, ātri nokopt

Vienas sausās uzturdevas paciņas svars ir no 500 līdz 750 gramiem, un tā ir tik kompakta, lai ietilptu karavīru bruņu uzkabes sistēmas universālajā somā. Visas pakas enerģētiskā vērtība ir aptuveni 1200–2200 kaloriju, tas nozīmē, ka ar divu trīs paku saturu var uzņemt visu dienai nepieciešamo enerģijas normu.

Tātad ar to pietiek, lai ne vien remdētu badu kaujas laukā, bet arī justos paēdis. Turklāt garšīgi paēdis.

Sausā uzturdeva iepakota hermētiski noslēgtā, ūdens necaurlaidīgā maskējošas krāsas polimēra maisā, kas ir klusi atverams un aizverams, kā arī nav kaitīgs cilvēka veselībai.

Reklāma
Reklāma

Pēc izlietošanas karavīrs pārtikas produktu iepakojumus savāc lielajā iepakojumā, aizver to un liek atpakaļ somā, lai vēlāk izmestu atkritumu konteinerā. Vēlams ievērot šķiroto atkritumu principu.

Tādējādi armija rūpējas, lai netiktu piesārņota vide.

Kazarmās ēd kā mājās

Jāuzsver, ka karavīri nepārtiek tikai no sausās pārtikas. Tā pamatā domāta lauka apstākļiem, kad karavīri atrodas mācībās vai kaujas misijā, un to ieteicams lietot ne vairāk kā trīs dienas pēc kārtas.

Kazarmās kareivji parasti tiek baroti ar siltu, tikko pagatavotu ēdienu, kādu mājās vai sabiedriskās ēdināšanas vietās ēd pārējā sabiedrība.

Viens no tautā iecienītās Rīgas Kinostudijas filmas “Vella kalpi” galvenajiem personāžiem – Eduarda Pāvula atveidotais Ērmanis – ne vienam vien skatītājam palicis atmiņā ar teicienu: “Ar tukšu vēderu nav karošana.” Tagad Latvijas armijā un Zemessardzē par izsalkumu noteikti nav jāsūdzas.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.