Maltajā kafijā var būt diezgan liela daļa prusaku. Vai cilvēki tos var “sajust” – jā, noteikti! 10
Kafija ir miljoniem cilvēku iecienītākais dzēriens visā pasaulē. Daži cilvēki to dzer tikai kafejnīcās, kāds speciāli pērk kafijas pupiņas mājām, un kādam nav laika to visu darīt, tāpēc pēdējā pilsoņu kategorija izvēlas maltu kafiju.
Taču, kā izrādās, šādi cilvēki, pērkot maltu kafiju, var nemanāmi izdzert mikroskopiskas prusaku daļiņas, raksta Daily Mail ar atsauci uz doktoru Sermedu Mežeru no Lielbritānijas.
Par šo nepatīkamo faktu viņš pastāstīja savā lapā sociālajā tīklā Instagram: “Kafijas pupiņu novākšanas, apstrādes un malšanas laikā ir gandrīz neiespējami pilnībā novērst tādu piesārņotāju klātbūtni kā kukaiņi, kas var nonākt saskarē ar pupiņām laukos, noliktavās vai ražotnēs.”
Prusaki ir plaši izplatīti tropu un subtropu reģionos, kur galvenokārt audzē un apstrādā kafiju. FDA (ASV Pārtikas un zāļu pārvalde) lēš, ka līdz 10% no katra kafijas pupiņu maisiņa var būt saturēt kukaiņus, īpaši prusaku, fragmentus. Tiesa gan ar visu to kafija joprojām ir droša lietošanai pārtikā.
Tomēr pētnieks brīdina cilvēkus, kuriem ir alerģija pret jūras veltēm, izvairīties no maltas kafijas, jo šādiem cilvēkiem var būt reakcija uz proteīnu tropomiozīnu, kas atrodams arī tarakānos.