Foto – Marta Purmale

Makrele marinādē ar putotu tomātu mērci, grauzdiņiem un svaigu koriandru 0

(4 porcijas)

Pagatavošana:

Zivi notīra no iekšpuses un ārpuses, taču atstāj galvu. Uzber mazliet sāls, piparus un apcep zivi no vienas puses – tikai vienu sānu.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Skorpions – 19. novembris, Strēlnieks – 24. jūlijs: laimīgākā diena 2025. gadā katrai zodiaka zīmei
TV24
“No tautas tāpēc šogad noslauks pēdējo kapeiku!” Izrādās, ka valdības budžetā ierakstīts – “Latvenergo” jāiemaksā vismaz 200 miljoni eiro nodokļos
Receptes
Jāmeklē, dārgi, nav laika? 15 produkti, ko turēt pa rokai, lai atvieglotu veselīgu ēšanu visas nedēļas garumā
Lasīt citas ziņas

Pagatavo marinādi. Tomātus blanšē, nomizo un sakapā, pievieno sāli, piparus, sasmalcinātu ķiploku, šalotes sīpolu un fenheli. Smalki sarīvē burkānu, sagriež kaltētos tomātus, pievieno sauso koriandru. Visu iemaisa marinādē.

Plātī ieklāj cepampapīru, uz tā liek zivi ar neapcepto sānu uz leju. Bagātīgi pievieno sagatavoto marinādi, zivi tajā it kā iecep. Cep krāsnī 10–12 minūtes 180 grādu temperatūrā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pagatavo sabajonu. Izspiež sulu no diviem tomātiem un mazliet pavāra uz lēnas uguns. Pielej baltvīnu un pievieno smalki sagrieztu pusi šalotes sīpola, sāli un piparus. Turpina vārīt, kamēr šķidruma kļūst daudz mazāk.

Trīs olu dzeltenumus liek putojamā traukā, ko ievieto ūdens peldē. Vienlaikus putojot, olām lēnām pielej nedaudz atdzisušu tomātu un vīna novārījumu. Kuļ, kamēr iegūst sabajonu, putotu mērci.

Sagriež baltmaizi sev tīkamā formā, apcep kā grauzdiņus.

Uz šķīvja liek karsto zivi mētelī, pārlej ar sabajonu. Pasniedz kopā ar grauzdiņiem un svaigu koriandru.

Pavāra piebilde

* Vidusjūras un Latīņamerikas zemēs šādu marinādi dēvē par escabeche, to izmanto zivs vai gaļas pagatavošanai.

* Šādi var gatavot arī zandartu, sardīni vai nelielu foreli. Liekot uz šķīvja, nevajag censties zivi noņemt no cepampapīra, tieši tas ēdienu padara oriģinālu.

* Zivij noderēs arī citrona šķēle. Labi garšos kopā ar ceptiem jaunajiem kartupeļiem vai aukstiem kartupeļu salātiem.

Gatavoja restorāna Mio šefpavārs Aivis Onzulis 

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.