Mājražotāju skaits pēdējo pāris gadu laikā krietni audzis. Kas to sekmējis? 3
Ingrīda Mičāne, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”
Ar piesātinātām diskusijām, vietējo produktu kvalitātes testēšanu un pavāru konkursiem Hanzas peronā Rīgā pagājušajā piektdienā aizvadīts ikgadējais zīmola “Novada garša” pasākums, ko rīkoja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC).
Viens no galvenajiem akcentiem pasākumā bija mājražotāju snieguma vērtējums, kuri profesionāļu vērtējumam nodeva pašu gatavotus produktus.
Piemēram – kūpināts Alūksnes ezera zutis, jūras zutis želejā, foreles filejas, briežgaļas pastēte, sātīgs mājas galerts, uzgriežamā asins desa, cidoniju džems, Albertīnes upeņu sorberts, burkānu zapte ar ērkšķogām, dažnedažādi sieri, maizes, kūkas, želejas, medus un vēl un vēl. Iznākumā zelta, sudraba un bronzas atzinību – uz produkta izvietojamu kvalitātes zīmi – saņēma teju visi.
“Pagājušajā gadā konkursam bija pieteikti 72 produkti, bet šogad – jau 172, tā ka ražotāju vēlme gūt profesionāļu vērtējumu savam produktam strauji aug,” tā LLKS valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis.
“Katalogs “novadagarsa.lv” kļuvis arvien atpazīstamāks un tādējādi pieaug arī interese par pārtikas produktu kvalitātes zīmi. Katalogs patlaban apkopo 1000 mājražotājus visos valsts reģionos.
“Novadu garšas” atbalsts mājražotājiem, izglītojot un piedāvājot uzzināt visu jauno dažādās ražošanas nozarēs, ir tiešām nepieciešams, kas atspoguļojas produktu kvalitātes konkursā,” teic M. Cimermanis.
Patlaban Latvijā darbojas ap 1500 mājražotāju. Visplašāk pārstāvēta dārzeņu, augļu un ogu pārstrāde, to savam biznesam izvēlējušies vairāk nekā 75% mājražotāju. Nākamā populārākā nozare ir dažāda veida gaļas, desu un kūpinājumu ražošana, kam seko piena produkti, zivis, maizes un miltu izstrādājumi, kā arī medus produkti.