Mājās gatavots borščs: izcilas zupiņas recepte 9
Aiva Kalve, “Praktiskais latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.
Borščs ir viena no visgaršīgākajām zupām, ko pa spēkam ir pagatavot ikvienam. Tomēr dažreiz tā arī nav sanācis tikt pie “pareizās” receptes. Cerams, ka šī neliks jums vilties un pusdienas izdosies gardum gardas!
Borščs
Sastāvdaļas:
• 3 l ūdens
• 300 g cūkgaļas
• 300 g liellopa gaļas (ar kauliņu)
• 500 g biešu
• 300 g kartupeļu
• 2 burkāni
• puse nelielas kāpostgalviņas
• 1 liels sīpols
• 3 ķiploka daiviņas
• 2 ēdamkarotes olīveļļas
• 2 ēdamkarotes tomātu pastas
• 1 ēdamkarote etiķa
• 1 tējkarote cukura
• 2 lauru lapas
• zaļumi: dilles, pētersīļi
• sāls, pipari pēc garšas
• skābais krējums
Pagatavošana:
Novāra bietes ar visu mizu, atdzesē un notīra. Katlā ielej ūdeni un liek vārīties gaļu. Nosmeļ putas. Pieber sāli, piparus, ieliek lauru lapu un vāra aptuveni 1,5 stundas, līdz gaļa mīksta un atdalās no kaula.
Tikmēr burkānus nomizo, sarīvē uz rupjas rīves. Kartupeļus nomizo un sagriež gabaliņos. Smalki sagriež sīpolu. Kāpostu sašķērē smalkās strēmelēs. Lielā, dziļā pannā uzkarsētā eļļā apcep burkānu, sīpolu un divas sasmalcinātas ķiploka daiviņas. Pievieno tomātu pastu, izkarsē. Pieber cukuru, sāli. Liek klāt kāpostus, pielej etiķi un uzlej tik daudz ūdens, lai dārzeņi būtu pārklāti. Sautē maisot, kamēr ūdens iztvaikojis.
Gatavo gaļu izņem no katla. Buljonā liek kartupeļus, daļēji izsautētos dārzeņus. Visu vāra 15–20 minūtes, līdz kartupeļi mīksti.
Tikmēr sarīvē bietes. Gaļu atkaulo un sagriež.
Katlā liek rīvētās bietes, gaļas gabaliņus, uzvāra. Pievieno ķiploku spiedē izspiestu ķiploka daiviņu.
Pasniedz ar skābo krējumu un sakapātiem zaļumiem.