Mājās gatavots vīns, alus vai kas stiprāks: vai tas ir atļauts? 0
Avots: Madara Briede, izdevums “Praktiskais latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.
“Nopirku īpašumu un šķūnītī, krāmos ieraktu, atradu paštaisītu ierīci kandžas tecināšanai. No vecvecākiem saglabājušies vīna raudzēšanai paredzētie baloni. Vai drīkstu paša vajadzībām dzīt kandžu un raudzēt vīnu?” – jautā Haralds no Valmieras.
Alkoholisko dzērienu ražošanai nepieciešama speciāla atļauja
Lai izgatavotu stipros alkoholiskos dzērienus, jāievēro ļoti stingra kārtība: to ražošanai, apstrādei, pārstrādei, fasēšanai nepieciešama speciāla atļauja (licence), informē Valsts ieņēmumu dienesta (VID) sabiedrisko attiecību daļā. Tas nozīmē, ka stipros alkoholiskos dzērienus, piemēram, kandžu, mājās bez licences nedrīkst gatavot arī pašu patēriņam.
Tātad stipros alkoholiskos dzērienus drīkst ražot tikai licencēti komersanti attiecīgās ražotnēs, kurām piešķirts akcīzes preču noliktavas statuss. Tas attiecas arī uz tā dēvētajiem mājražotājiem jeb mazajām alkoholisko dzērienu darītavām, kas no augļiem, ogām, medus un citiem savā saimniecībā iegūtiem produktiem vai savvaļas augiem ražo spirtu saturošus alkoholiskos dzērienus. VID uzsver, ka stipro dzērienu izgatavošana mājas apstākļos savām vajadzībām bez licences un pašvaldības atļaujas ir likumpārkāpums. Turklāt mazajai alkoholisko dzērienu darītavai aizliegts iegādāties un ražot spirtu.
Kandžas aparāta glabāšana arī pārkāpums
Saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu par nelikumīgu alkoholisko dzērienu izgatavošanu (ražošanu), glabāšanu vai pārvietošanu uzliek naudassodu: fiziskajām personām 350–700 eiro, juridiskajām personām 1400–14 000 eiro, abos gadījumos konfiscējot alkoholiskos dzērienus.
Savukārt par nelikumīgu alkoholisko dzērienu izgatavošanas, glabāšanas vai realizācijas pieļaušanu savā valdījumā esošā kustamā vai nekustamā īpašumā, ja tas izdarīts gada laikā pēc tam, kad persona rakstveidā informēta par šajā īpašumā konstatēto nelikumīgu alkoholisko dzērienu izgatavošanu, glabāšanu vai realizāciju, tiek uzlikts naudassods fiziskajām personām 280–700 eiro, juridiskajām personām – 1400–7100 eiro.
Bez licences arī aizliegts uzglabāt stiprā alkohola gatavošanai paredzētās aparātus un ierīces. Jāpiebilst, ka arī Krimināllikumā noteikta atbildība par nelikumīgu alkoholisko dzērienu realizāciju – brīvības atņemšana uz laiku līdz vienam gadam vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai naudassods.
Vīnu un alu drīkst raudzēt
Vīna un alus raudzēšana mājās savam patēriņam ir atļauta un nekāda atļauja vai licence nav vajadzīga. VID skaidro – nekur konkrēti nav noteikts, tieši cik daudz šo alkoholisko dzērienu savam patēriņam ļauts izgatavot kādā noteiktā laikā, tomēr daudzumam jābūt tādam, kas liecina par pašpatēriņu. Ar pašu darītajiem dzērieniem drīkst cienāt viesus un draugus, bet pārdot nedrīkst. Tas nozīmē – kamēr vien vīnu dzer pats un cienā citus, nekādi apjoma ierobežojumi nepastāv.
Tātad, ja ir liela vēlēšanās mājās ražot kandžu, nekas cits neatliek kā reģistrēties kā komersantam, iegūt pašvaldības atļauju alkoholisko dzērienu ražošanai, iegūt licenci un maksāt akcīzes nodokli, turklāt būs jāveic alkoholisko dzērienu un izejvielu uzskaite. Tas arī jādara, ja ir vēlme pārdot paša darīto vīnu, alu un citus alkoholiskos dzērienus.