Mājās gatavots kečups 1
Mūsu mājās bērniem topēdiens ir kečups, ko liek klāt teju visam. Taču, izpētot informāciju uz iepakojuma, atklājas, ka tajā ir ļoti daudz E vielu. Vai mājās var pagatavot gardu kečupu? Linda G. Iecavā
Lai kečups būtu gards, svarīgi ievērot proporcijas, turklāt jāpievieno gana daudz cukura un asumiņam augļu etiķis, citādi tas būs nevis kečups, bet gan tomātu mērce.
• 2–2,5 kg tomātu
• 100 g brūnā cukura
• 50 ml ābolu etiķa
• 1 vidējs sīpols
• 1 ķiploka daiviņa
• 1 ēdamkarote kļavu sīrupa
• 2 ēdamkarotes olīveļļas
• 1 tējkarote sāls
• ½ tējkarotes maltu melno sinepju
• ¼ tējkarotes maltu melno piparu
Tomātus nomazgā un sagriež gabaliņos, liek cepeškrāsns pannā ar augstām malām un cep +110 °C aptuveni 40 minūtes, uzmanot, lai neapdeg. Kamēr tomāti cepas, nomizo un smalki sagriež sīpolu, mazos gabaliņos sakapā ķiploka daiviņu.
Ceptos tomātus sablendē biezā, tumīgā pastā (blendējot svaigus, iegūst šķidru masu). Izberž caur sietu, lai atdalītu sēklas. Kečupam vajadzēs 2 litrus tomātu biezeņa.
Pannā ar augstām malām uzkarsē olīveļļu un apcep sīpolu, līdz tas kļūst zeltaini caurspīdīgs (aptuveni 5 minūtes). Tad pievieno sakapātu ķiploku un apcep vēl minūti. Pēc tam pieliek tomātu biezeni, brūno cukuru, kļavu sīrupu, sāli, ābolu etiķi, maltus melnos piparus un maltas melnās sinepes (melnās sinepes var aizvietot ar pustējkaroti krievu sinepju). Maisot sutina uz vidēji stipras uguns, līdz masa sabiezē (aptuveni 20–30 minūtes).