Kā izmantot graudu pārpalikumus 0
Pārpalikumus noteikti nevajag izmest, jo, daļu miltu un šķidruma aizstājot ar izkāsto masu, var izcept gardus cepumus un maizīti.
Cepumi
• 300 g graudu pārpalikumu
• 200 g kviešu miltu
• 150 g pilngraudu auzu pārslu
• 100 g brūnā cukura
• 3 ēdamkarotes olīveļļas
• 120 g rozīņu
• 1,5 tējkarotes cepamā pulvera
• 5 pilieni vaniļas ekstrakta
Rozīnes aplej ar siltu ūdeni un mērcē piecas minūtes. Auzu pārslas sajauc ar graudu pārpalikumiem un cepamo pulveri, pievieno olīveļļu, cukuru un samaisa. Pieber miltus un maisa, līdz iegūta stingra mīkla (atkarībā no tā, cik labi izkāsti graudu pārpalikumi, miltu daudzums var atšķirties). Pieliek rozīnes un vaniļas ekstraktu. Mīklas piciņas ar mitrām rokām liek uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru, un +180 °C cep 20–25 minūtes. Kad cepumi atdzisuši, tos var pārliet ar šokolādes glazūru.
Konsultējis pārtikas tehnologs Edgars Kapteinis