Mājās gatavoti pelmeņi gardai maltītei vai saldēšanai: Klasiskie un veģetārie 0
Pavasara vakari, kas kļūst arvien gaišāki, mudina doties ārpus mājas un biežāk ķerties pie ātrām uzkodām, jo kuram gan patīk šādā laikā pavadīt laiku virtuvē.
Taču kamēr saules stari vēl nelutina tik stipri, kā gribētos, nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni piedāvā izmantot laiku lietderīgi un sagatavot garšīgus mājas pelmeņus, ko var ēst gan uzreiz, gan sasaldēt, lai dienās, kad gatavot nemaz negribēsies, ātri tiktu pie gardām vakariņām.
Veģetārie pelmeņi ar kartupeļu, siera un saulē kaltētu tomātu pildījumu
Gatavošanas laiks 60 min
Sastāvdaļas
Mīklai
6 olu dzeltenumi
300 g augstākā labuma Pūru kviešu miltu
80 g speltas kviešu miltu vai pilngraudu kviešu miltu
sāls
nedaudz auksta ūdens
Pildījumam
5 vidējā lieluma kartupeļi
80 g saulē kaltētu tomātu
100 g cieta siera
1 tējk. sakapātu rozmarīna zariņu
pipari, sāls pēc garšas
2 ēdamk. pirmā spieduma olīveļļas (Extra Virgin)
Mikrozaļumi un 40 g fetas siera pasniegšanai.
Pagatavošana
1) Pagatavo mīklu – sajauc abu veidu miltus ar sāli, pievieno olas dzeltenumus un pavisam nedaudz auksta ūdens, lai mīkla turas kopā – tā būs ļoti stingra. Ietin mīklu pārtikas plēvē un atstāj istabas temperatūrā uz 30 minūtēm.
2) Pagatavo pildījumu – izvāra kartupeļus un sastampā tos biezenī, pievieno olīveļļu, rīvētu cieto sieru, sāli, piparus, smalki sagrieztus tomātus un sakapātu rozmarīnu.
3) Ja pelmeņus veido ar rokām, tad ar glāzi izspiež mīklā apļus, uz katra mīklas gabaliņa liek aptuveni 1 tējk. pildījuma un aizloka malas, pilnībā nosedzot pildījumu. Ja pelmeņu gatavošanai izmanto speciālo formu, pelmeņus gatavo atbilstoši formas lietošanas instrukcijai.
4) Uzvāra katliņā ūdeni, pievieno sāli. Liek iekšā pelmeņus (pa vienam, lai nesalīp kopā) un vāra aptuveni 4-5 minūtes. Pēc vārīšanas pelmeņus var nedaudz apcept.
5) Pasniedz karstus, rotājot ar mikrozaļumiem un drupinātu fetas sieru vai citām piedevām.
Nevārītus pelmeņus var sasaldēt un uzglabāt saldētavā vēlākai lietošanai.
Klasiskie mājas pelmeņi ar gaļu
Gatavošanas laiks 60 min.
Sastāvdaļas
Mīklai
500 g miltu
1 ola
200 ml silta ūdens
5 ēdamk. rapšu eļļas
Pildījumam
200 g sīpolu
600 g maltas cūkgaļas (piemēram, šķiņķa)
200 g maltas liellopu gaļas
Sāls un melnie pipari
150 ml ūdens
Lauru lapas, krāsainie pipari pelmeņu vārīšanai
Dilles, lociņi, turku jogurts vai skābais krējums pasniegšanai
Pagatavošana
1) Pagatavo pelmeņu mīklu – sajauc kopā visas sastāvdaļas un kārtīgi samīca. Ja mīkla ir ļoti lipīga, tai var pievienot nedaudz vairāk miltu, taču ar miltiem nevajadzētu pārspīlēt, lai mīkla nesanāk cieta.
Pēc mīcīšanas mīklu ietin pārtikas plēvē un ļauj tai nedaudz pastāvēt istabas temperatūrā ~30 min.
2) Sagatavo pelmeņu pildījumu – smalki sagriež sīpolus, sajauc tos kopā ar abu veidu gaļu, sāli, pipariem, un pievieno masai ūdeni. Visu kārtīgi samaisa.
3) Veido pelmeņus. Mīklu sadala mazākās porcijās un izveltnē plānā kārtā.
4) Ja pelmeņus veido ar rokām, tad ar glāzi izspiež mīklā apļus, uz katra mīklas gabaliņa liek aptuveni 1 tējk. pildījuma un aizloka malas, pilnībā nosedzot pildījumu.
Ja pelmeņu gatavošanai izmanto speciālo formu, pelmeņus gatavo atbilstoši formas lietošanas instrukcijai.
5) Ja pelmeņus vēlas pagatavot uzreiz, uzvāra katliņā ūdeni, pievieno tam sāli, piparu graudiņus un lauru lapas. Liek iekšā pelmeņus (pa vienam, lai nesalīp kopā) un vāra aptuveni 5-6 minūtes.
6) Pasniedz karstus ar sakapātiem zaļumiem un turku jogurtu vai skābo krējumu.
Nevārītus pelmeņus var sasaldēt un uzglabāt saldētavā vēlākai lietošanai.