Mājās cepta pavasara lociņmaize. Veselīgi un gardi! 1
Pagatavošana
1. Ieslēdz cepeškrāsni, iestāda temperatūru uz 220 grādiem. Sīpoliem nogriež lokus, atstājot aptuveni 10-12 cm garumā. Katru loku sagriež gareniski divās daļās. Taisnstūrveida formā sajauc 1 ēdamkaroti olīveļļas ar citrona sulu. Liek iekšā lokus, samaisa, apsedz un atstāj, kamēr loki būs vajadzīgi.
2. Raugu izšķīdina 200 ml silta ūdens (38-40 grādus siltā). Atstāj uz 5 minūtēm, kamēr virspusē parādās burbulīši.
3. Miltus izsijā kopā ar sāli, pievieno rauga maisījumu un atlikušo eļļu. Ar koka lāpstiņu sāk iejaukt mīklu. Ja mīkla šķiet pārāk cieta, pievieno nedaudz sasildīta ūdens.\
4. Kad masa kļuvusi vairāk vai mazāk viendabīga, mīklu pārliek uz miltiem izkaisītas virsmas un mīca aptuveni 5 minūtes. Jāiznāk mīkstai, elastīgai mīklai, kas ne pārāk līp pie rokām
5. Izveido no mīklas bumbu, ieziež to ar eļļu, pārliek tīrā bļodiņā, apsedz un noliek siltumā uz 1 stundu.
6. Mīklu pārliek taisnstūrveida cepamajā formā (aptuveni 20×30 cm). Virspusē izkārto iepriekš sagatavotos lokus. Viegli piespiež ar rokām, lai nedaudz iedziļinātos mīklā. Apsedz un atstāj siltā vietā uz 45 minūtēm.
7. Cepeškrāsni izsmidzina ar ūdeni, un tās centrā liek maizi. Uzreiz samazina temperatūru līdz 190 grādiem un cep aptuveni 20 minūtes. Pirms pasniegšanas nedaudz atdzesē.
Padoms: Ja loki sāk piedegt, apsedz tos ar folijas gabalu, kas no apakšpuses ieziests ar eļļu. Folijai jāguļ tieši uz maizes virspuses. Stūrīšus nedaudz ieloka uz iekšu.