Mājās cepta maize līp pie naža… Ko es daru nepareizi? 1
“Mājās malkas krāsnī cepam rupjmaizi ar ieraugu. Cepam tikai no rudzu miltiem, kviešu miltus klāt neliekam. Maize sanāk mikla, griežot līp pie naža. Ko es daru nepareizi? Atceros, ka senāk maizi cepa vecāmamma. Iznāca ļoti garšīga!” Andris Pārgaujas novadā
Maizes un konditorejas izstrādājumu ceptuves “Svētes maize” maizniekmeistars Jānis Dāvids spriež, ka var būt vairāki cēloņi, kāpēc, griežot kukulīti, rieciens līp pie naža.
– Maize var sanākt ķepīga, ja mīklai trūcis skābuma, tātad to vajadzēja ilgāk paraudzēt. Ja dabīgajā raudzēšanas procesā pietiekamā daudzumā nesavairojas raugi, maize nav poraina. Jāpievērš uzmanība arī cepšanas temperatūrai – ja tā bijusi par zemu, bet cepšanas laiks – par īsu, maize kārtīgi neizcepas. Lai sniegtu izsmeļošāku skaidrojumu, man vajadzētu detalizētāku informāciju.