Kāpēc radušās bažas par to, ka maizes raugs varētu būt kaitīgs? Mūsdienās daudzi, it īpaši Rietumeiropā, ļoti rūpējas par savu veselību. Manuprāt, reizēm šie centieni dzīvot zaļi un veselīgi aiziet par tālu, tas ir, cilvēki uztraucas par kaut ko, nezinot pašas elementārākās bioloģijas atziņas. Interneta portālos bijušas vairākas publikācijas, kurās lasītāji tiek biedēti ar maizes rauga kaitīgumu, ar to, ka, ēdot maizi, kuras cepšanā izmantots raugs, radīsies dažādas veselības problēmas, vai arī apgalvots, ka maizes raugs patiesībā ir speciāli radīts nacistu ierocis, lai Otrajā pasaules karā uzvarētu Padomju Savienību. Tas esot tik efektīvs, ka neiet bojā un turpina savu nešķīsto darbību pat 200 °C . 2
Šeit gan jāpiebilst, ka, sākot karsēt maizes raugu, piemēram, cepot maizi 100 grādu temperatūrā, jau dažu minūšu laikā visas rauga šūnas aiziet bojā.
Maizes raugu uzturā izmanto ļoti sen un nav pierādījumu, ka tas varētu kaut kādā veidā kaitēt veselībai. Ir ziņojumi par klīniskiem gadījumiem, kad maizes raugs darbojies kā patogēns jeb slimību izraisošs mikroorganisms, taču tas noticis situācijās, kad pacienta imūnsistēma bijusi ievērojami novājināta, piemēram, pēc imūnsupresantu lietošanas vai HIV/AIDS gadījumā.