Gardumu receptes no “Ķelmēnu” maizes 8

Juris un Rūta piekrīt nākt man talkā gatavot vairākus ēdienus, un tā mēs ejam uz klēts māju ar skaistu virtuvi un ēdamistabu. Gatavojam trīs ēdienus, izmantojot “Ķelmēnu” maizi.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Personības TESTS. Kādu iespaidu tu par sevi radi? Šis attēls palīdzēs tev to noskaidrot
Kokteilis
3 visbīstamākās zodiaka zīmju pārstāves, kas bez sirdsapziņas pārmetumiem var atņemt citas vīrieti
Veselam
Liekie kilogrami neatkāpjas ne pa kam? 4 pazīmes, ka jūsu vielmaiņa nedarbojas pareizi
Lasīt citas ziņas

Pirmais ir uzkoda, kas nāk no pirmās Latvijas brīvvalsts laika un kuru mana mamma taisīja viesībām manā bērnībā un jaunībā. Trimdas latviešiem arī bija maizes ražotnes, protams, ļoti maziņas, bet bija gan rupjmaize, gan saldskābmaize. Tā es arī uzaugu ar šīm vērtībām un garšām.

Publicitātes foto
CITI ŠOBRĪD LASA

Siera un rupjmaizes kārtojums
Šī uzkoda nāk no pirmās Latvijas brīvvalsts laika. Arī mana Mamma to allažiņ taisīja viesībām un maizi pirka sīkajās trimdas latviešu maizes ceptuvēs, kur smaržoja arī mūsu rupjmaize un saldskābmaize. Lūk, kāpēc man šī smarža tāda īpaša!

Rupjmaizes šķēles bagātīgi apziež ar ļoti labu sviestu. Uz maizes uzliek Čedara tipa sieru. Kārto maizi un sieru sešās kārtās. Sagriež, lai izveidotos skaista, krāsaina, strīpaina uzkoda. Vislabāk ir uz brīdi kārtaino maizīti ielikt ledusskapī, lai pēc tam būtu vieglāk glīti sagriezt. Griežot ir vajadzīgs ļoti ass nazis. Servē istabas temperatūrā, lai maksimāli sagaršotu gan maizi, gan sviestu, gan sieru.

Publicitātes foto

Vidusjūras salāti ar rudzu saldskābmaizes grauzdiņiem
Šie salāti, kuru dzimtene ir Vidusjūras valstis, ir sātīgi, garšīgi un veselīgi. Apgrauzdētā maize ir tik sātīga, ka neprasās klāt pievienot gaļu. Lai arī tie ir ideāli vasarai, arī citās sezonās tie ir tikpat gardi.

Sagriež rudzu saldskābmaizi kubiciņos un apgrauzdē pannā ar olīveļļu un sakapātiem ķiplokiem, pievieno itāļu garšvielas. Garenā traukā sagriež dažādus salātus vai izmanto gatavo salātu miksli. Uz salātu lapām uzliek sagrieztus vai ķiršu veida dažādu krāsu tomātus, svaigu gurķi, plāni sagrieztus sarkanos sīpolus, apkaisa ar sarīvētu sieru un olīvām. Grauzdiņus bagātīgi uzber pa virsu un uzlej etiķi un olīveļļu. Apkaisa ar sāli un pipariem.

Publicitātes foto

Ķiploku–maizes grauzdiņu zupa
Šī Spānijā, Centrālajā un Dienvidamerikā iecienītā zupa būtībā ir šo reģionu trūcīgo cilvēku ēdiens, taču tā ir ļoti garšīga.

Zupas katlā sakarsē olīveļļu un apcep ķiplokus. Pievieno maizes grauzdiņus un maisot apcep. Pielej verdošu ūdeni, sāli, piparus un 5 – 10 minūtes pavāra. Verdošu zupu ielej bļodiņās, un katrā bļodiņā iesit vienu olu. Ola momentā sarecē. Servē.

Nobeigsim ar amizantu sakritību. Dodos uz savu ierasto ūdens aerobikas nodarbību. Nesen pēc nodarbības ieraudzīju, ka mums kā našķis ir nolikta maize un konfektes “Gotiņa”. Es paņemu gabaliņu maizes, pagaršoju un vaicāju, vai tā ir “Ķelmēnu”? Atbilde: “Jā, tā ir, jo mēs to uzskatām par vislabāko!”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.