Foto: Creative family/Shutterstock

Maisiņos – tikai saslaukas? Pētām, kas īsti atrodas dažādās augļu tējās 0

Starp dažādām augļu un ogu tējām meklējam produktu, kura sastāvā ir uz iepakojuma redzamie augļi, nevis tikai kaltēti āboli ar aromatizētājiem!

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti, kurus nevajadzētu bieži ēst. Tie ļoti var kaitēt zarnām
TV24
“Es neticu šādām sakritībām!” Slaidiņam aizdomas raisa ASV prezidenta Baidena pēkšņie lēmumi par Ukrainu un Trampa klusēšana
TV24
“Laikam par to nevaru stāstīt, bet…” Rajevs atklāj iepriekš nedzirdētu informāciju par Rinkēviča un Trampa telefonsarunu
Lasīt citas ziņas

Tik tālu nu esam, ka ir zemeņu jogurts ar sarkano krāsvielu un aromatizētājiem, bet bez pašām zemenēm, čipsi ar sieru, bet sastāvā tikai sūkalu pulveris un garšas pastiprinātāji. Var izvēlēties zemeņu, aveņu, ananasu, meža ogu un citas tējas, bet sastāvdaļās ogas var tikai ar lupu sameklēt.

Maisiņos – tikai saslaukas?

Dzirdēts, ka tēja maisiņos – tās ir saslaukas no grīdas, kas paliek pēc lapu tēju ražošanas. Kā pierādījumu min to, ka aukstā ūdenī tējas lapiņām nevajadzētu iekrāsot ūdeni. Ja tas iekrāsojas, patiesībā tās esot atbiras. Taču tas ir mīts. Tējas maisiņos sapilda izkaltētas un speciāli sasmalcinātas tējas lapiņas, ziedus, augļu gabaliņus. Arī aukstā ūdenī ievietots tējas maisiņš iekrāsos ūdeni, tas ir tikai laika jautājums, cik ilgi un spilgti. Ūdens iekrāsošanās notiek, pateicoties tējā esošajiem flavonoīdiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

Vislabākais veids, kā pārbaudīt tējas kvalitāti, – to apliet ar ūdeni un nobaudīt. Ja tēja ir kvalitatīva, ūdens iekrāsosies spilgtā skaistā tonī, tēja būs dzidra, nevis brūna vai pelēcīga. Vēl kāds veids, kā pārbaudīt tējas kvalitāti, ir atvērt maisiņu un apskatīt biezumus – tiem jābūt izteiksmīgiem un spilgtā krāsā. Ja tēja ir salipusi pikučos, sausa, pelēcīga, tas neliecina par kvalitāti.

Ilūzija par augļiem!

Zaļajai un melnajai tējai ir noteikti kvalitātes standarti un zīmoli, kuriem tiešām var uzticēties, bet augļu tēju tirgū valda zināma patvaļa. Nosauc par zemeņu tēju ar vaniļu, bet patiesībā tur nav ne zemeņu, ne vaniļas, vien aromatizētāji. Labi, ja vēl dabīgi, jo lielākoties tie ir mākslīgi radītie. Masai visbiežāk izmanto kaltētus ābolus un bumbierus, mežrozīšu paaugļus, kā arī hibiska ziedus. Pēc tam ražotāji eksperimentē ar dažādiem aromatizētājiem, kaltētiem augļiem un ogām, bet tie ir vien 0,5–1% no kopējā svara (tas parādās pievienotajā tabulā).

Uz augļu tēju iepakojuma ir kārdinoši ananasi, bumbieri, svaigas avenes vai ķirši, bet iekšā – kaltēti āboli. Ražotājs rada mānīgu priekšstatu, kas ir konkrētajā tējas paciņā, balstoties uz pievienotajiem aromatizētājiem. Diezin vai mēs pirktu kaltētus ābolus. Tāpēc var teikt, ka augļu paciņtēju segmentā ar dažiem izņēmumiem mums pārdod ilūzijas par augļiem un ogām.

Vai svarīga maisiņa forma?

Tējas baudītāji uzskata, ka piramīdas formas tējas maisiņos labāk cirkulē ūdens un daudz ātrāk atklājas tējas vilinošais aromāts. Šādas formas tējas maisiņos sastāvdaļas labāk veido saskarsmi ar ūdeni. Eksperimentējām ar dažādas formas maisiņiem, lai pārbaudītu šā apgalvojuma patiesumu, un jāatzīst – efekts ir minimāls. Vienīgi salikums piramīdas forma kopā ar kvalitatīvu neilona maisiņu tiešām ātrāk spēj atdot aromātu un krāsu. Taču, iespējams, tas saistīts arī ar kvalitatīvām izejvielām. Tajā pašā laikā celulozes maisiņš piramīdas formā un tējas pamatmasā kaltēti āboli ar aromatizētājiem ūdeni iekrāsoja tikpat ātri kā taisnstūra un apaļas formas tējas maisiņi. Eksperimenta laikā varēja novērot, ka neilona materiāls neaiztur ne krāsu, ne aromātu, tas darbojas kā smalks filtrs. Ar neilona tējas maisiņiem aromātisko dzērienu varēja pagatavot visātrāk.

SVARĪGI

Būtiski, lai tēja ir svaiga, tai nav beidzies derīguma termiņš. Turklāt to ieteicams glabāt cieši aizvērtu, vislabāk tumšā, sausā kārbā. Mitrums un citi aromātiski produkti tai ievērojami kaitē. Vissliktākais, kas var gadīties, – attīstīties pelējums.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.