Magnija avoti, kas samazina trauksmes, depresijas un infarkta risku 1
Magnijs ir minerāls, kas ir svarīgs organisma funkcionēšanai. Bet, neskatoties uz to, daudziem cilvēkiem šīs vielas nepietiek, raksta en.newsner.com.
Magnijs ir ļoti nozīmīgs centrālās nervu sistēmas darbībai, un tas stiprina kaulus un zobus (īpaši cieto emalju).
Viegla vai mērena magnija deficīta gadījumā parādās vairākas brīdinājuma pazīmes un var rasties veselības problēmas.
Sliktākajā gadījumā magnija trūkums var izraisīt infarktu, depresiju vai diabētu. “Ja magnija līmenis asinīs sāk pazemināties, tu esi ar vienu kāju kapā,” saka Zviedrijas profesors un ārsts Rūne Eliasons.
Pazīmes, kas liecina par magnija deficītu
Ēdot vienveidīgu uzturu, rodas magnija deficīta risks. Pirmie magnija deficīta simptomi ir galvassāpes, slikta dūša, vemšana, apetītes zudums, muskuļu krampji, migrēnas un nogurums.
Hronisks magnija deficīts var izraisīt nejutīgumu, personības izmaiņas, trauksmi un sirds ritma traucējumus.
Septiņi pārtikas produkti, kas satur magniju
• Lapu kāposti
• Pakčojs
• Kviešu dīgļi
• Briseles kāposti
• Brokoļi
• Romiešu salāti
• Spināti
Citi pārtikas produkti, kas arī ir būtisks magnija avots
• Avokado
• Neapstrādāti kakao kodoli/nesaldināts kakao pulveris
• Skvošs
• Augļi un ogas
• Zivju eļļa
• Garšaugi un garšvielas (ķimenes, pētersīļi, sinepju sēklas, fenhelis)
• Sēklas un rieksti (ķirbju sēklas, saulespuķu sēklas, Indijas rieksti)
Cik daudz magnija tev nepieciešams
Amerikas Savienoto Valstu Nacionālais veselības institūts aprēķinājis, cik daudz magnija tev nepieciešams dienā atkarībā no vecuma. Ieteicamā dienas deva ir aptuveni 310 miligramu sievietēm un 400 miligramu vīriešiem.
Pēc profesora Roberta Tigerstedta teiktā, magnija dienas deva 20. gadsimta sākumā bija aptuveni 1250 miligramu. Mūsdienās šis apmērs ir tikai aptuveni 250 miligramu dienā. Ieteicamā deva ir vismaz 300-400 miligramu dienā, kas nozīmē, ka daudzi cilvēki cieš no magnija trūkuma.
Kāds ir viens no tā iemesliem? Mūsdienu uzturs un pārtikas ražošana. Piemēram, gadu gaitā ir “pazuduši” 75 procenti magnija, ko satur baltmaize un rīsi. Magnija piedevas ir nopērkamas aptiekās un veselīgas pārtikas veikalos.
Ir dažādi magnija veidi: magnija hlorīds (ar rūgtu garšu, bet visvairāk ieteicams), magnija citrāts (labāks variants, ja tu ciet, piemēram, no grēmām), magnija sulfāts (lieliski piemērots, ja to ielej relaksējošā karstā vannā).
Ir svarīgi arī līdzsvarot uzņemto kalcija un magnija daudzumu. D vitamīns kavē magnija uzņemšanu, tāpēc to nevajadzētu lietot līdztekus.
Kā magnijs palīdz tavam organismam
Šis minerāls ietekmē vairāk nekā 300 enzīmu sistēmu un palīdz šūnām darboties muskuļos, nervos,metabolizē kalciju.
Magnijs palīdz cīnīties ar dažādām slimībām, piemēram, priekškambaru mirdzēšanu, hipertensiju, miokarda infarktu, PMS, menstruālā cikla problēmām, astmu, diabētu, osteoporozi, kāju krampjiem, atmiņas un nieru darbības problēmām.