Maģiskais E. Kuras E vielas kaitē, kuras – ne? 0
“Vai pārtikas piedevas E 621, E 262, E 250 un E 450 nav kaitīgas bērniem un topošajām māmiņām? Un kā ir ar konservantiem?” Vilhelmīne Cīrule Liepājā
Pārtikas piedevas jeb tā sauktās E vielas ražotāji pievieno produktam, lai ietekmētu tā īpašības. Tās var uzlabot krāsu, konsistenci, garšu un novērst bojāšanos. Šīs vielas nepatērē kā atsevišķus produktus un nelieto kā uztura sastāvdaļas, bet gan tehnoloģisku apsvērumu dēļ pievieno pārtikai ražošanas, pārstrādes, sagatavošanas, apstrādes, iepakošanas, pārvadāšanas vai glabāšanas posmā.
Ikvienai pārtikas piedevai, pirms to ļauj izmantot, ir jābūt apliecinātām noteiktām noderīgām īpašībām un jāiztur rūpīga zinātniski pamatota drošuma novērtēšana.
Eiropā to veic Eiropas Pārtikas nekaitīguma institūcija (EFSA), pasaulē – Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas (FAO) un Pasaules Veselības organizācijas (WHO) Pārtikas piedevu apvienotā ekspertu komiteja (JECFA). Drošuma novērtējumu izstrādā, balstoties uz visa veida pieejamo toksikoloģisko informāciju, kas iegūta pētījumos ar dzīvniekiem un brīvprātīgajiem. Pētījumu dati dod iespēju noteikt to maksimālo attiecīgās vielas daudzumu, kas cilvēka organisma sistēmām neizraisa nevēlamu toksisku efektu.
E 621 ir mononātrija jeb nātrija glutamāts – sintētisks garšas pastiprinātājs, ko visbiežāk izmanto dārzeņu un tunča konservēšanā, garnējumos, daudzos saldētos ēdienos, sausajās zupās, aromatizētās nūdelēs, iesala ekstraktā, ātri pagatavojamās zupās, sojas mērcē, želatīnā un aromatizētājos. Lietojot lielos daudzumos, šī viela var negatīvi ietekmēt alerģiskus un jutīgus cilvēkus, grūtnieces un bērnus.
E 262 ir nātrija acetāts jeb etiķskābes nātrija sāls, kura izcelsme var būt gan dabīga, gan sintētiska. Tas ir skābuma regulētājs un konservants, ko lieto galvenokārt sausajās zupās, graudaugu produktos, želejās, saldumos, našķos un džemos. Šī piedeva palielina sāļu daudzumu un nav vēlama bērniem līdz sešu gadu vecumam, kā arī grūtniecēm un sievietēm, kuras bērnu baro ar krūti.
E 250 ir nātrija nitrīts jeb nitrītsāls – konservants, kura izcelsme var būt gan sintētiska, gan dabīga, jo tas ir minerāls, ko iegūst raktuvēs. Nitrāti un nitrīti papildu konservējošajām funkcijām palīdz saglabāt sārtu gaļas krāsu. Ieteicams izvairīties no šīs vielas izmantošanas uzturā, īpaši bērniem, jo pētījumi pierādījuši, ka tā var nevēlami ietekmēt veselību.
E 452 ir no fosforskābes sintētiski producēti polifosfāti (Na, K, Na, Ca, NH4), ko lieto kā emulgatoru, mitrumuzturētāju un stabilizētāju dzirkstošajos dzērienos, alū, siera produktos, uzkodās un gaļas konservos. Šī pārtikas piedeva ir veselībai pilnīgi nekaitīga un izmantojama pat bērnu uzturā.
E 450 ir sintētiski difosfāti, ko izmanto kā skābuma regulētāju, bufervielu, emulgatoru, mitrumuzturētāju, irdinātāju vai stabilizētāju cepamajā pulverī, konservētā gaļā un zivīs, sierā. Droši lietojams bērnu uzturā, bet jārēķinās, ka lielās devās ikvienam var izraisīt osteoporozi, kaulu blīvuma samazināšanos, nieru funkciju traucējumus.
Vēl ir simtiem dažādu E vielu, tostarp – konservanti, kas pagarina pārtikas produktu uzglabāšanas laiku, aizsargājot no mikroorganismu izraisītas bojāšanās un pret patogēno mikroorganismu augšanu. Starp konservantiem ar savu E kodu ir arī ābolskābe (E 296), etiķskābe (E 260), askorbīnskābe (E 300), skudrskābe (E 236), pienskābe (E 270) u.c.
Pilnu pārtikas piedevu uzskaitījumus var atrast internetā, savukārt Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Pārtikas centra speciālā bukletā apkopota svarīgākā informācija, kas var būt noderīga patērētājam. Papildu informāciju varat taujāt PVD teritoriālajās pārvaldēs.
Uzziņa Ar burtu E produkta marķējumā apzīmē pārtikas piedevu, kas tulkojumā no angļu vārda edible nozīmē – ēdams.
|