Ļoti garšīgi salāti burciņās: 3 dārzeņu salātu receptes ziemas krājumiem 1
Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.
Receptes iesaka Rūjienas bērnudārza “Vārpiņa” pirmskolas izglītības skolotāja Guna Vītiņa.
1. Mednieku salāti
Sastāvdaļas:
• 2 kg kāpostu
• 800 g burkānu
• 800 g tomātu
• 500 g sīpolu
• 30 ēdamkarotes eļļas
• 15 ēdamkarošu 9% galda etiķa
• 10 tējkarotes cukura
• 8 tējkarotes sāls
Pagatavošana:
Kāpostus smalki sašķērē, burkānus sarīvē, tomātus sagriež šķēlēs, sīpolus sīki sagriež. Sašķērētajiem kāpostiem pievieno nedaudz sāls un ar rokām paspaida. Visas salātu sastāvdaļas samaisa lielā katlā un ļauj vismaz stundu pastāvēt, lai parādās sula. Katlā ielej eļļu un etiķi, pieber cukuru, kārtīgi samaisa un karsē, līdz marināde uzmet pirmos burbuļus. Pievieno sagatavoto dārzeņu masu un maisot vāra 10–15 minūtes no brīža, kad masa sāk burbuļot. Pievieno sāli.
Salātus blīvi pilda burkās un karsē 100 °C: 0,5 l burkas – 20 minūtes, 0,7 l burkas – 25 minūtes, 1 l burkas – 30 minūtes.
2. Rudens salāti
Sastāvdaļas:
• 1 kg burkānu
• 1 kg paprikas
• 1 kg tomātu
• 1 kg sīpolu
• 250 g cukura
• 3 ēdamkarotes sāls
• 200 g 9% galda etiķa
• 300 g eļļas
• pusglāze ūdens
Pagatavošana:
Uzkarsētā eļļā pasautē kubiņos vai ripiņās sagrieztus burkānus. Tomātus samaļ gaļasmašīnā. Sīpolus sagriež pusripiņās un apcep eļļā. Papriku sagriež salmiņos. Katlā liek samaltos tomātus, pievieno burkānus, papriku un sīpolus, pielej ūdeni, visu vāra pusmīkstu. Pieliek sāli un cukuru un vāra mīkstu. Beigās pielej galda etiķi. Karstu pilda tīrās, izkarsētās burkās, aizvāko un liek ar vāciņu uz leju, lai atdziest.
Ja gribas, lai salāti pikantāki, reizē ar etiķi var pievienot izspiestu ķiploku.
3. Ar tomātu mērci
Sastāvdaļas:
• 1 kg kāpostu
• 1 kg gurķu
• 1 kg burkānu
• 1 kg tomātu
• 1 kg sīpolu
• 200–300 g paprikas
Marinādei:
• 2 glāzes tomātu mērces
• 2 glāzes eļļas
• pusglāze cukura
• 2 ēdamkarotes sāls
• 2 ēdamkarotes etiķa esences
Pagatavošana:
Kāpostus sagriež salmiņos, papriku un tomātus kubiņos, gurķus un sīpolus ripiņās, bet burkānus sarīvē. Dārzeņus ber katlā, samaisa un pārlej marinādi, vāra aptuveni 45 minūtes. Pilda burkās, aizvāko un burkas apgriež otrādi. Ļauj lēnām atdzist. Uzglabā vēsumā.
Ieteicams burkānus iepriekš nedaudz pasautēt eļļā, jo tie sautējas ilgāk nekā pārējās salātu sastāvdaļas.
1 ēdamkarote etiķa esences atbilst 8 ēdamkarotēm 9% galda etiķa.