Gāzēti dzērieni pietuvina osteoporozei. Labs uzturs locītavām 1
Artrīti – locītavu iekaisumi – bieži sagādā problēmas veciem cilvēkiem, bet ar tiem var sirgt arī bērni un jaunieši. Kā sadzīvot ar slimību?
Locītavas ir kustīgi kaulu savienojumi, ko no ārpuses apņem somiņa, bet iekšpusi veido no apkārtējās vides noslēgts dobums. Lai kauli savstarpēji nerīvētos, visas locītavas klāj polsterējošs materiāls – skrimslis, bet slīdi veicina sinovijs – locītavas šķidrums.
Ja ir traucējumi kādā no šā mehānisma daļām, rodas diskomforts un sāpes. Bieži vien to izraisa sāļu izgulsnēšanās locītavās vai to deformācija. Artrīta iemesls var būt arī locītavu klājošās skrimšļa kārtiņas nodilums, traumas un atkārtota pārslodze, liekais svars, iedzimti faktori, mazkustība, muskuļu vājums un neārstēti iekaisumi organismā.
Locītavu un citu organisma audu šūnas ir veidotas no līdzīgiem materiāliem, kādus iegūst no barības vielām, tāpēc interniste Antra Briede skaidro, ka locītavu slimību iemesls var būt vielmaiņas traucējumi, ko izraisa nepilnvērtīgs, nesabalansēts, vitamīniem un minerālvielām nepietiekams un kalorijām pārbagāts uzturs. Šīs kaites attīstās skābā vidē, ko rada rafinēti, kalorijām bagāti produkti. Bez sirdsapziņas pārmetumiem no ēdienkartes vajadzētu izsvītrot žāvētas gaļas produktus, savukārt marinējumos ir daudz neorganisko sāļu savienojumu, kas kairina locītavas somiņu, izraisot iekaisumus un locītavu deformācijas.
Gāzētu dzērienu sastāvā ir daudz neorganiskas izcelsmes fosfātu. Lietojot pārmērīgos daudzumos, tie pietuvina laiku, kad rodas osteoporozes izpausmes, kustību traucējumi un nepieciešama reimatologa, neirologa un ortopēda palīdzība. Gāzēto dzērienu vietā labāk lietot svaigas sulas (vērtīga ir greipfrūtu sula), morsus, kompotus, ķīseļus un negāzētu minerālūdeni vai dzeramo ūdeni.
Arī iebiezinātajā pienā un dažādu produktu koncentrātos var būt daudz fosfora, ko izmanto kā stabilizatoru. Savukārt tējā, šokolādē, kafijā un treknā cūkgaļā esošie purīni veicina pārmaiņas locītavu somiņā. Tie ir galvenais iemesls, kura dēļ attīstās podagra.
Locītavu slimību gadījumā nav vēlams ēst skābenes, redīsus un spinātus, jo to sastāvā ir daudz skābeņskābes, kas kairina nervus un apgrūtina locītavu barošanu.
Uzturā vairāk jālieto produkti, kas satur magniju, – dateles, žāvētas plūmes un aprikozes, pupiņas, soja, griķu medus, auzu vai griķu biezputra, rieksti, klijas, pilngraudu maize, tumšā šokolāde un kakao.