Lociņi ziemas krājumiem – kurus labāk saldēt, kurus kaltēt, kurus sālīt 0
Eksperimentējot ar lociņiem un to saglabāšanas metodēm, radušās dažas atziņas, kas var noderēt.
Garša vislabāk saglabājas saldētiem maurlociņiem. Vispirms tos nomazgā, nosusina un ar nazi smalki sagriež. Ieber mazos maisiņos un liek saldētavā. Drošības labad ieteicams bērt divos maisiņos, jo, izplīstot caurumam, smarža izplatīsies visā saldētavā. Vismīkstākie maurlociņi ir tad, kad vēl nav sākuši ziedēt. Sakaltētiem zūd smarža, un tie garšo nedaudz pēc siena. Sālīti ir labi, tikai lociņiem jābūt mīkstiem un sulīgiem, nedrīkst būt pārauguši. Saldētus un sālītus maurlociņus var izmantot gandrīz pie visiem sāļajiem ēdieniem.
Vislabāk garšas un smaržas īpašības saglabā kaltēti platloku jeb nokaru sīpolu loki. Tiem ir blīvāka struktūra un mazāk mitruma, tāpēc kaltējot ēteriskā eļļa strauji neizgaro. Arī saldētiem nav ne vainas, bet kopā ar sāli gan neizdodas sevišķi labi, jo nav tik sulīgi. Pirms saldēšanas vai kaltēšanas platos lokus nomazgā, nosusina un sagriež strēmelītēs. Kaltē 24 stundas +45 °C temperatūrā plānā kārtiņā. Svaigus var iebērt arī maisiņā un likt saldētavā. Ziemā loki lieti noder picām, zupām un sautējumiem.
Loki, ko audzējam no gaišajiem sīpoliem (no sarkanajiem loki nav tik aromātiski), kaltēšanai un saldēšanai nav īsti piemēroti. Tie ir tik sulīgi, ka, pirmkārt, ilgi jāžāvē, otrkārt, līdz ar mitrumu zūd ēteriskā eļļa. Kaltēti vairs nav smaržīgi, bet garša atkarīga no žāvēšanas temperatūras. Ja to dara +40 °C, garša ir nedaudz sīpolaina, bet +45 °C un vairāk galaprodukts atgādina sienu, nevis garšaugu. Saldējot nedaudz saglabājas garša un smarža. Šos sīpollokus ziemas krājumiem der sasālīt. Tos nomazgā, izšķiro, smalki sagriež un samaisa ar sāli. Apklāj ar dvieli un ļauj, lai pāris stundu atdalās šķidrums. Liek mazās burciņās un pieblīvē ar karoti, lai virspusē ir šķidrums. Ledusskapī sālītie loki labi stāvēs līdz pat pavasarim, turklāt būs ļoti aromātiski. Lietojot šādus lociņus, ēdienam sāli vairs nepievieno. Kilogramam sīpolloku vajadzēs aptuveni 80–100 g sāls.
Dažas saimnieces sakapātus garšaugus saldē kubiciņos, uzlejot tiem novārītu un atdzesētu ūdeni. Izmēģinot šo variantu, jāsaka: garša un smarža ir līdzīga kā sasaldētiem maisiņā, tikai saldētavā aizņem vairāk vietas.
PADOMS
Ieteicams ziemai maurlokus saldēt, platlokus kaltēt, sīpollokus iesālīt.
Ideja
Sālīts garšaugu maisījums
Ziemas krājumiem var pagatavot sālītu garšaugu maisījumu. Ņem 500 g sīpolloku, aptuveni 100 g diļļu, 100 g pētersīļu lapiņu un 50 g estragona. Augus rūpīgi nomazgā, nosusina un sasmalcina, pieliek 80 g sāls un atstāj uz pāris stundām atsuloties. Tad blīvi sapilda burciņās.