Līgo, līgo ar Latvijā sietiem sieriem 0
Līgo noskaņai šonedēļ ļāvās arī akciju sabiedrības “Lauku Avīze” darbinieki. Pasākumu kuplināja un ar saviem sieriem gardāku padarīja žurnālā “Mājas Viesis” izsludinātā konkursa “Mans īpašais siers” dalībnieces no visiem Latvijas novadiem.
“Lauku Avīzes” ļaudis ne tikai varēja nogaršot vairāku saimnieču sietos sierus un pārliecināties, cik tie ir gardi, bet arī vērot, kā top mīkstais siers. Šos paraugdemonstrējumus sniedza Smiltenes novada Blomes pagasta zemnieku saimniecības “Dimanti” pārstāve Inese Taube. Šoreiz Inese gatavoja ķimeņu sieru, bet pavisam zemnieku saimniecībā “Dimanti” top septiņpadsmit veidu sieri.
“LA” pārstāvjus ar saviem sietajiem sieriem cienāja arī Marija Aleksejeva no Dagdas, Ilze Sola no Līvānu novada Rožupes pagasta, Ingūna Vītola no Durbes novada Vecpils pagasta, Sarmīte Kumšte no Vecsaules pagasta un Anna Varvariņeca no Ķeguma novada Rembates pagasta. Visu Latvijas novadu siera sējēju gatavotie sieri bija tik garšīgi, ka konkursa žūrija nespēja vienoties par vienu visgaršīgāko, tāpēc atzinības rakstus par piedalīšanos konkursā saņēma visas sešpadsmit konkursa dalībnieces.
Savu recepti, kā tradicionālā ķimeņu siera vietā Līgo vakaram pagatavot mazliet neparastāku ar valriekstiem un žāvētām melnajām plūmēm, atklāja Sarmīte Kumšte. Aptuveni vienu kilogramu smaga siera rituļa pagatavošanai vajadzīgi 9 litri piena, 120 g valriekstu, 120 g žāvētu melno plūmju, 3 ēd. k. sāls, nepilna ēdamkarote etiķa esences. Pienu uzkarsē līdz 90 grādu temperatūrai, pievieno etiķa esenci un sāli, maisa, līdz masa sabiezē. Izkāš caur sietā ieklātu marli. Pievieno sadrupinātus valriekstus, izmērcētas, uz pusēm pārgrieztas žāvētās plūmes un kārtīgi iemaisa siera masā. Tad to apņem ar marli, veidojot glītu rituli. Virspusē marles galus savirpina un ik pēc piecām minūtēm divas trīs reizes vēlreiz pagriež, nospiežot lieko šķidrumu, lai siers iegūst cietāku konsistenci. Paglauda arī ar rokām, lai tas ieņem vēlamo formu. Ļauj atdzist, tad liek ledusskapī, lai atdziest līdz galam. Pēc tam griež šķēlītēs, ceļ galdā vai kārto līdzņemšanai Līgo vakara uzkodu groziņā.