Savu recepti, kā tradicionālā ķimeņu siera vietā Līgo vakaram pagatavot mazliet neparastāku ar valriekstiem un žāvētām melnajām plūmēm, atklāja Sarmīte Kumšte.
Savu recepti, kā tradicionālā ķimeņu siera vietā Līgo vakaram pagatavot mazliet neparastāku ar valriekstiem un žāvētām melnajām plūmēm, atklāja Sarmīte Kumšte.
Foto – Timurs Subhankulovs

Līgo, līgo ar Latvijā sietiem sieriem 0

Līgo noskaņai šonedēļ ļāvās arī akciju sabiedrības “Lauku Avīze” darbinieki.  Pasākumu kuplināja un ar saviem sieriem gardāku padarīja žurnālā “Mājas Viesis” izsludinātā konkursa “Mans īpašais siers” dalībnieces no visiem Latvijas novadiem.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti, kurus nevajadzētu bieži ēst. Tie ļoti var kaitēt zarnām
TV24
“Es neticu šādām sakritībām!” Slaidiņam aizdomas raisa ASV prezidenta Baidena pēkšņie lēmumi par Ukrainu un Trampa klusēšana
“Nebūs naudas, nebūs mūsu auto!” Latvieši, atsaucoties uz sludinājumu, apmaina automašīnas ar krāpniekiem… 64
Lasīt citas ziņas

“Lauku Avīzes” ļaudis ne tikai varēja nogaršot vairāku saimnieču sietos sierus un pārliecināties, cik tie ir gardi, bet arī vērot, kā top mīkstais siers. Šos paraugdemonstrējumus sniedza Smiltenes novada Blomes pagasta zemnieku saimniecības “Dimanti” pārstāve Inese Taube. Šoreiz Inese gatavoja ķimeņu sieru, bet pavisam zemnieku saimniecībā “Dimanti” top septiņpadsmit veidu sieri.

“LA” pārstāvjus ar saviem sietajiem sieriem cienāja arī Marija Aleksejeva no Dagdas, Ilze Sola no Līvānu novada Rožupes pagasta, Ingūna Vītola no Durbes novada Vecpils pagasta, Sarmīte Kumšte no Vecsaules pagasta un Anna Varvariņeca no Ķeguma novada Rembates pagasta. Visu Latvijas novadu siera sējēju gatavotie sieri bija tik garšīgi, ka konkursa žūrija nespēja vienoties par vienu visgaršīgāko, tāpēc atzinības rakstus par piedalīšanos konkursā saņēma visas sešpadsmit konkursa dalībnieces.

CITI ŠOBRĪD LASA

Savu recepti, kā tradicionālā ķimeņu siera vietā Līgo vakaram pagatavot mazliet neparastāku ar valriekstiem un žāvētām melnajām plūmēm, atklāja Sarmīte Kumšte. Aptuveni vienu kilogramu smaga siera rituļa pagatavošanai vajadzīgi 9 litri piena, 120 g valriekstu, 120 g žāvētu melno plūmju, 3 ēd. k. sāls, nepilna ēdamkarote etiķa esences. Pienu uzkarsē līdz 90 grādu temperatūrai, pievieno etiķa esenci un sāli, maisa, līdz masa sabiezē. Izkāš caur sietā ieklātu marli. Pievieno sadrupinātus valriekstus, izmērcētas, uz pusēm pārgrieztas žāvētās plūmes un kārtīgi iemaisa siera masā. Tad to apņem ar marli, veidojot glītu rituli. Virspusē marles galus savirpina un ik pēc piecām minūtēm divas trīs reizes vēlreiz pagriež, nospiežot lieko šķidrumu, lai siers iegūst cietāku konsistenci. Paglauda arī ar rokām, lai tas ieņem vēlamo formu. Ļauj atdzist, tad liek ledusskapī, lai atdziest līdz galam. Pēc tam griež šķēlītēs, ceļ galdā vai kārto līdzņemšanai Līgo vakara uzkodu groziņā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.