Lielisks vitamīnu avots gada aukstajos mēnešos – puravs. Kā to audzē un kas tajā labs? 4
Salīdzinājumā ar ķiploku un sīpolu veselībai doto labumu par puravu runā nepelnīti maz, lai gan šis garšaugs ir ne mazāk vērtīgs.
Tādēļ puravam ēdienkartē vēlams ierādīt tikpat lielu vietu kā ķiplokiem un sīpoliem, īpaši ziemai ejot uz pavasara pusi, jo puravos C vitamīna daudzums uzglabāšanas laikā nevis samazinās, bet ievērojamai – līdz pat divām reizēm – palielinās. Tajā līdz pat pavasarim arī saglabājas lielākā daļa citu vērtīgo vitamīnu, ēterisko eļļu, fitoncīdu. Vērā ņemams ir arī fakts, ka organisms puravus pārstrādā labā nekā ķiplokus un sīpolus.
Kad novāc un kā uzglabā
Puravus (Allium ampeloprasum var. porrum) ievāc oktobra beigās vai pat novembra sākumā. Uzglabā tikai nebojātos. Lai augu lapas nenovīstu, tos novieto mitrā telpā, kur gaisa temperatūra nepārsniedz 5 grādus pēc Celsija (ideālā temperatūra puravu uzglabāšanai ir 1 oC). Tos vēlams uzglabāt smiltīs, saliktus rindiņā citu pie cita, – saknes apber ar 5–10 cm biezu smilšu slāni. Jālūko, lai ar smiltīm netiktu apbērtas lapas, jo tad tās var sākt bojāties.
Kas puravā vērtīgs
Purava zaļās lapas satur nātriju, kāliju, kalciju, magniju, dzelzi, fosforu, jodu, varu, sēru, A, C vitamīnu, B grupas vitamīnus, dažādus fermentus, aminoskābi cistīnu un citas vērtīgas vielas. Vēl vērtīgāka ir purava baltā daļa – tajā ir īpaši daudz C vitamīna, karotīna un mikroelementu. Sīpoliem līdzīgo garšu puravam piešķir ēteriskās eļļas. Tam piemīt fitoncīdu īpašības.
Kam lieto
Puravus iesaka regulāri lietot podagras, aptaukošanās gadījumā, pie fiziska un garīga noguruma. Klīniskie pētījumi apstiprina, ka šis garšaugs normalizē vielmaiņu, veicina gremošanas trakta darbību, uzlabo apetīti un aizkavē sklerozes attīstību.
Lietojums ir gana plašs – puravus pievieno dažādiem salātiem, zupām, mērcēm, biezeņiem, omletēm, gaļas ēdieniem. Tie labi garšo kopā ar sieru. Pārtikā lieto puravu sīpolu un kāta balto daļu, kā arī jaunās, zaļās lapas. Var ēst arī ilgi uzglabātu puravu zaļo daļu, taču jāņem vērā, ka tā būs visai raupja, līdz ar to ilgāk gatavojama.
Lietojums dziedniecībai
Purava sula palīdz cīņā ar klepu, aizsmakumu, laringītu un traheītu.
Puravus ieteicams lietot pret reimatismu, aterosklerozi, aknu, žults un nieru slimībām.
Tie uzlabo organisma imunitāti, nomierina nervu sistēmu.
Puravi uzlabo organisma vispārējo stāvokli, palīdz cīņā ar liekajiem kilogramiem – puravi satur maz kaloriju, un tos var ēst neierobežoti.
Balss saišu stiprināšanai sagriež visu puravu (balto daļu un lapas), pārlej ar 3 glāzēm ūdens, uz lēnas uguns vāra, līdz ūdens daudzums samazinājies uz pusi. Atdzesē, sadala 3 vienādās devās un izdzer dienas laikā: no rīta, pusdienlaikā un vakarā. Šis puravu novārījums lieliski palīdzēs skolotājiem un visiem citiem, kuru ikdienas darbs saistīts ar runāšanu.
Puravi ir šķiedrvielām bagāti, turklāt veicina probiotisko (zarnu darbību stimulējošo) baktēriju veidošanos organismā, tāpēc tos ieteicams lietot zarnu trakta veselības profilaksei, pret aizcietējumiem un vēdera pūšanos.
Lai samazinātu sliktā holesterīna līmeni asinīs, katru dienu ieteicams apēst 200 g puravu.
Tos ieteicams ēst pie anēmijas, jo satur daudz dzelzs.
Regulāra puravu lietošana samazina saaukstēšanās risku, stiprina imūnsistēmu un efektīvi aizsargā pret vīrusiem.
Sevišķi gados vecākiem cilvēkiem ieteicams ēdienkartē iekļaut puravus, jo tie uzlabo atmiņu un ir labs profilaktisks līdzeklis vēnu veselības uzturēšanai.
Puravos esošie karotinoīdi zeaksantīns un luteīns uzlabo acu veselību.
Tajos esošā folijskābe un mikroelementu komplekss paaugstina koncentrēšanās spēju, tāpēc tos iesaka lietot intelektuālā darba veicējiem.
Augā esošais kālijs normalizē asinsspiedienu.
Puravs ir lielisks profilaktisks līdzeklis pret ļaundabīgu audzēju attīstību olnīcās, zarnās un prostatā.
Puravi ir labs urīndzenošs un ēstgribu veicinošs līdzeklis.
Ielāgo!
Puravus nav ieteicams lietot, ja ir nierakmeņi, žultsakmeņi vai nosliece uz to veidošanos. Ar svaigu puravu ēšanu nedrīkst aizrauties tie, kas cieš no kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlas.