Aptieku dille – fenheli 0

Parastais fenhelis jeb aptieku dille ir garšviela, kuras sēklas izmanto kulinārijā, savukārt dārzeņu jeb itāļu fenheļa sulīgās lapas gatavo kā patstāvīgu ēdienu vai kopā ar citiem dārzeņiem un zivi. Šai garšvielai, vienīgajai no visiem ķimeņu radiniekiem, ir mazliet atvēsinoša iedarbība, tāpēc to lieto vasarā (savukārt adžvainu, kas labi sasilda, izmanto gada aukstajos mēnešos).

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Personības TESTS. Kādu iespaidu tu par sevi radi? Šis attēls palīdzēs tev to noskaidrot
Kokteilis
3 visbīstamākās zodiaka zīmju pārstāves, kas bez sirdsapziņas pārmetumiem var atņemt citas vīrieti
Veselam
Liekie kilogrami neatkāpjas ne pa kam? 4 pazīmes, ka jūsu vielmaiņa nedarbojas pareizi
Lasīt citas ziņas

Fenheļa sēklas veicina gremošanas dziedzeru sekrēciju, novērš zarnu spazmas, uzlabo gremošanu, tām piemīt žultsdzenošas īpašības. Salīdzinot ar kumīnu, fenhelim ir neitrālāka garša. Nedaudz samalta fenheļa pievienojot ēdieniem (pa trešdaļai tējkarotes trīs litriem zupas vai pie pākšaugu ēdieniem), ievērojami uzlabojas gremošana un nepūšas vēders, bet paši ēdāji šīs garšvielas klātbūtni īpaši nepamana. Fenheļa sēklas ir piemērotas kartupeļiem, dārzeņu un pākšaugu ēdieniem, pikantajām mērcēm (čatnijiem), marinādēm un pat saldajiem ēdieniem. Austrumu zemēs uz pusdienu galda mēdz nolikt mazu trauciņu ar veselām fenheļa sēklām. Pēc ēšanas katrs paņem 2–3 sēkliņas un rūpīgi sakošļā. Tas veicina gremošanu, novērš vēdera uzpūšanos un uzlabo elpu.

Fenheļa sēklās esošajām ēteriskajām eļļām ir anīsam līdzīga smarža, tāpēc tie, kam nepatīk anīss, ēdienu gatavošanā lielākoties neizmantos arī fenheli. Der zināt, ka nav vērts lietot fenheli kopā ar diļļu sēklām, jo abu garšvielu ķīmiskais sastāvs un iedarbība ir līdzīga.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.