Lieldienu krusta maizītes 0
Krusta maizītes tradicionāli tiek ceptas un pasniegtas Lielajā Piektdienā angliski runājošās valstīs, bet mūsdienās tās konditorejās pieejamas jau uzreiz pēc Ziemassvētkiem. Folklorā minēts, ka maizītēm ir dziedinošs spēks – tās palīdzot slimajiem atgūties un pasargājot kuģus jūras braucienu laikā, tāpēc pieņemts kādu maizīti saglabāt nākamajam gadam.
Sastāvdaļas (16 maizītēm)
450 g kviešu miltu
7 g sausā rauga
50 g cukura
pustējkarote malta kardamona (vislabāk – svaigi malta)
2 tējkarotes malta kanēļa
puse tējkarote sāls
50 g sviesta
250 ml piena
1 ola
140 g rozīņu
80 g sukāžu pēc izvēles
rīvēta miziņa no 2 apelsīniem
Izejvielas krustiņam
75 g miltu
5 ēdamkarotes ūdens
1 viegli sakulta ola pārsmērēšanai
Izejvielas glazūrai
3 ēdamkarotes aprikožu ievārījuma
Pagatavošana.
Vidēja izmēra bļodā sajauc miltus, sauso raugu, cukuru, kardamonu, kanēli un sāli.
Sviestu lēnām izkausē, pielej pienu, samaisa. Ja nepieciešams, atdzesē līdz istabas temperatūrai. Pievieno olu un viegli sakuļ. Pievieno rozīnes, sukādes un apelsīnu miziņu. Visu iemaisa miltos, līdz izveidojusies mīkla bez miltu gabaliem.
Mīklu mīca ar rokām uz miltiem nokaisītas virsmas vai ar mīklas mīcīšanas uzgali virtuves kombainā, līdz tā kļūst elastīga un viendabīga (5–10 minūtes).
Mīklu liek ietaukotā bļodā un pārklāj ar ietaukotu pārtikas plēvi. Noliek siltā vietā raudzēties uz 1 stundu vai līdz mīkla dubultojusies apjomā.
Mīklu izveļ no bļodas un ar rokām izveido 16 bumbiņas, ko liek uz 2 cepamajām pannām, kas izklātas ar cepamo papīru. Raudzē otro reizi – aptuveni 30 minūtes.
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.
Pagatavo krustiņu masu – miltus sajauc ar ūdeni un maisa, līdz iegūta viendabīga masa. Masu pilda kulinārijas tūtā, kam izgriež galā mazu caurumiņu.
Katru bumbiņu pārsmērē ar sakultu olu un ar konditorejas tūtu virspusē veido krustiņus. Cep 15–20 minūtes vai līdz maizītes kļuvušas zeltaini brūnas.
Aprikožu ievārījumu viegli uzsilda. Ar otiņu pārsmērē pāri vēl siltām maizītēm un ļauj atdzist.